latinica  ћирилица
11/10/2021 |  21:26 ⇒ 22:19 | Autor: SRNA

Brojni uspjesi učenika i nastavnika ponos Gimnazije "Јovan Dučić"

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je večeras u Trebinju da Gimnazija "Јovan Dučić" u ovom gradu baštini veoma dugu prosvjetiteljsku tradiciju u koju su stali brojni uspjesi generacija učenika i nastavnika, koji su se svojim zalaganjem isticali i obilježili najsjajnije stranice istorije ove obrazovne ustanove.
Svečana akademija povodom 100 godina trebinjske Gimnazije - Foto: RTRS
Svečana akademija povodom 100 godina trebinjske GimnazijeFoto: RTRS

Obraćajući se na svečanoj akademiji povodom 100 godina rada Gimnazije "Јovan Dučić", Trivićeva je naglasila da su svima na ponos i čast generacije učenika koje su iznjedrile ugledne građane i stručnjake Republike Srpske koji svojim radom doprinose dobrobiti cijele zajednice.

Trivićeva je zahvalila svim generacijama profesora na izuzetnoj posvećenosti vaspitanju i obrazovanju mladih.

- Gimnazije upisuju svršeni osnovci sa najvišim prosjekom, željni znanja i opredijeljeni da nastave školovanje na nekom od fakulteta. Učenici gimnazije znaju zašto su upisali ovu školu - navela je Trivićeva.

Prema njenim riječima, njihovi ciljevi su jasno postavljeni još u ovom uzrastu i zato su gimnazije rasadnici najistaknutijih stručnjaka u svim oblastima.

- Pod njenim okriljem njeguje se i podstiče istinska zainteresovanost i ljubav prema nauci i u tom smislu je uloga i značaj gimnazije nemjerljiva. U narednom periodu očekuje nas reforma gimnazija i zato su nam dragocjeni svi prijedlozi kako bismo sačinili model koji će biti po mjeri naših gimnazijalaca i u skladu sa potrebama savremenog društva - rekla je Trivićeva.

Trivićeva je napomenula da je Ministarstvo prosvjete i kulture opredijeljeno za stvaranje boljih uslova u svim školama, kao i poboljšanje položaja prosvjetnih radnika u Republici Srpskoj.

Ona je naglasila da je obrazovanje ključno za razvoj društva, zbog čega je od posebnog značaja unapređenje obrazovnog sistema Republike Srpske.

Vijek postojanja trebinjske gimnazije obilježen je svečanom akademijom pod nazivom "Prvih 100 godina".

Prethodno je u Muzeju Hercegovine danas otvorena izložba radova učenika Gimnazije "Јovan Dučić" koji su učestvovali na konkursu za najbolje likovne i literarne radove o temi "Vijek Gimnazije u Trebinju".

Svečanoj akademiji prisustvovali su, između ostalih, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, generalni direktor Elektroprivrede Srpske Luka Petrović, kao i predstavnci javnog života Trebinja i Srpske.