latinica  ћирилица
11/10/2021 |  22:19 ⇒ 22:26 | Autor: SRNA

Svečanom akademijom obilježen vijek postojanja trebinjske Gimnazije

Svečanom akademijom pod nazivom "Prvih sto godina" u Kulturnom centru u Trebinju večeras je obilježen vijek postojanja trebinjske Gimnazije.
Svečana akademija povodom 100 godina trebinjske Gimnazije - Foto: RTRS
Svečana akademija povodom 100 godina trebinjske GimnazijeFoto: RTRS

Gradonačelnik Mirko Ćurić čestitao je veliki jubilej, istakavši da Trebinje i njegova Gimnazija 100 godina koračaju zajedno, oslonjeni jedno na drugo, zahvalni jedno drugom, otporni na sve udare i izazove i ponosni na pređeni put.

Ćurić je na svečanoj akademiji rekao da je osnivanje gimnazije u Trebinju daleke 1921. godine, značilo istovremeno postavljanje temelja i za drugu, do tada nepoznatu dimenziju na ovim prostorima, "dohvatanje vertikale bržeg društvenog, ekonomskog i sveobuhvatnog preobražaja ovog kraja".

Gradonačelnik Trebinja istakao je da se od prije dvije godine na novoj lokaciji gradi nova zgrada Gimnazije čiji je graditelj privrednik Rodoljub Drašković.

On je izrazio uvjerenje da će izgradnja nove zgrade gimnazije označiti početak jednog procesa transformacije i da će Trebinje biti primjer kako i nevelike lokalne zajednice mogu imati prestižne obrazovne ustanove.

Ćurić je rekao da je uvjeren da će i sadašnje generacije đaka i profesora znati da nastave ovu zlatnu nit dugu čitav vijek i da će i dalje njegovati sve ono što je pod gimnazijskim krovom započeto i nikad prekinuto.

- Sadašnjim učenicima i profesorima želim mnogo uspjeha u učenju i radu, želim im i novih izazova na akademskom putu kojim su krenuli i da, kao stručnjaci najrazličitijih profila, nastave da prenose slavu Gimnazije i snagu Trebinja - rekao je Ćurić.

Direktor Gimnazije "Јovan Dučić" u Trebinju Mišo Pešić rekao je da je Gimnazija u Trebinju i cijeloj istočnoj Hercegovini u čestoj materijalnoj oskudici i veoma promjenljivim istorijskim okolnostima bila duhovni pokretač svima koji su izabrali obrazovanje kao put ka boljem životu.

On je podsjetio da je trebinjska Niža realna gimnazija osnovana 1921. godine i počela sa radom u zgradi ugašene Trgovačke škole, a od tada je nekoliko puta mijenjala adrese i nazive, te da od 1991. godine škola nosi naziv Gimnazija "Јovan Dučić".

- Bogata arhivska dokumentacija je dragocjen, trajan i pouzdan svjedok minulog vremena, ona je riznica datuma, događaja i imena - rekao je Pešić.

Prema njegovim riječima, direktor Milenko Milinić i dugogodišnji direktor i sekretar Dušan Kovačević su nakon ponovnog otvaranja škole 1991. godine dali nemjerljiv doprinos njenom obnavljanju, prikupljanju arhivske građe i razvoju.

- Danas možemo slobodno reći da Gimnaziju krase školska etika i kreativna atmosfera, a suštinska odanost fenomenu obrazovanja profesora Gimnazije krunisana je učeničkim uspjesima u vaspitno-obrazovnom procesu, ali i u vannastavnim aktivnostima - istakao je, između ostalog, Pešić.

O vijeku Gimnazije večeras je govorio jedan od njenih učenika i profesora Svetozar Ivanković /92/ koji je rekao da je srećan što je bio učenik trebinjske Gimnazije, istakavši da su imali izvanredne profesore, čiji su đaci lako završavali fakultete.

Na akademiji je pročitana čestitka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a obratila se i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Kolažom pod nazivom "Svjetlost Gimnazije" predstavili su se profesor Veselinka Kulaš i njene učenice: Helena Brajić, Mia Mijanović i Romana Roganović.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovao je muzički sastav trebinjske Gimnazije, hor "Kolegijum muzikum" iz Beograda pod upravom Dragane Јovanović, glumci Ljiljana Blagojević, Nenad Maričić i Darko Kurtović, operska diva Јadranka Јovanović, prvakinja Opere Narodnog pozorišta i Dragoljub Bajić, prvak Opere Narodnog pozorišta Beograd, uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

Svečanoj akademiji povodom vijeka postojanja trebinjske Gimnazije prisustvovao je ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić, generalni direktor preduzeća "Elektroprivreda Srpske" Luka Petrović, narodni poslanici i druge zvanice iz javnog i političkog života.