latinica  ћирилица
11/10/2021 |  22:47 ⇒ 12/10/2021 | 07:44 | Autor: RTRS

Odluka Podžića dokaz da OS BiH rade po volji Bošnjaka (VIDEO)

Odluka o održavanju zajedničke vojne vježbe Oružanih snaga BiH sa Vojskom Srbije bila je potpisana samo sat vremena prije nego što je povučena sa pisarnice, istakao je za našu emisiju "Drugi ugao" zamjenik ministra odbrane BiH iz reda srpskog naroda Mirko Okolić.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

- Mene ovakva odluka Podžića nije iznenadila, ali me je iznenadio postupak. Vjerovatno se kalkulisalo do zadnjeg momenta kako i na koji način da se otkaže vježba, i to su morali uraditi pod svaku cijenu. Tražili su moduse koji bi za njih bili najpovoljniji, kako bi javnost prihvatila tu odluku kao nekakvo opravdanje - rekao je Okolić.

Јednostrana odluka ministra odbrane Sifeta Podžića čin je direktnog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ignorisanja propisanih procedura i odluke Predsjedništva BiH i dokaz je da su Oružane snage jedino po volji Bošnjaka, istakla je Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ona je istakla da je objašnjenje Sifeta Podžića za otkazivanjem vojne vježbe zbog epidemioloških mjera bilo samo prvi izgovor, ali su ubrzo shvatili da je to besmisleno jer su u međuvremenu održane tri vojne vježbe krajem septembra.

Majkićeva je naglasila da se ovakve odluke donose u malom krugu ljudi bez znanja Predsjedništva BiH, a i ključni kadrovi u OS BiH, visoki oficiri iz reda srpskog naroda nisu znali za ovakve odluke.

- Ne poštuje se Dejtonski sporazum i zakoni i igra se igra koja je po volji Bošnjaka. Na tome neće ostati i zato ćemo donijeti određene odluke. Situacija oko ove vojne vježbe najbolje govori o stanju u Oružanim snagama. Oružane snage ovakve kakve jesu jedino su po mjeri Bošnjaka, relativno dugo su bile po mjeri Hrvata, ali očito više nisu ni po njihovoj mjeri - rekla je Majkićeva.

Emisiju "Drugi ugao" možete pogledati OVDЈE.