latinica  ћирилица
11/10/2021 |  23:00 ⇒ 23:01 | Autor: SRNA

Zatraženo odgađanje ročišta mitropolitu Јoanikuju i sveštenicima

Advokat Sava Kostić, branilac mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija i osmorice nikšićkih sveštenika, zatražio je od Osnovnog suda u Nikšiću odgađanje suđenja zbog učešća na litijama zakazanog za 13, 14. i 15. oktobar, jer jedan od njegovih branjenika ima rješenje o samoizolaciji.

- Kako spriječenošću jednog od okrivljenih sveštenika da dođe na suđenje nisu ispunjeni zakonski uslovi, vjerujem da će sudija to uvažiti i odložiti suđenje. O novim terminima suđenja bićemo naknadno obaviješteni - naveo je advokat Kostić, koji je jedan od branilaca sadašnjeg mitropolita Јoanikija, a nekadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićki.

Iz Eparhije budimljansko-nikšićke saopšteno je da jedan od optuženih nikšićkih sveštenika ima rješenje o samoizolaciji usljed kontakta sa članovima porodice koji imaju virus korona.

- Dokumenta koja to potvrđuju advokat Kostić je danas dostavio sudiji Igoru Đuričkoviću, koji vodi ovaj sudski postupak, tražeći da se suđenja, zakazana za 13., 14. i 15. oktobar odlože - navodeno je na sajtu Eparhije.

Pred Osnovnim sudom u Nikšiću 22. juna 2020. godine počeo je proces tadašnjem episkopu Јoanikiju i sveštenicima Slobodanu Јokiću, Draganu Krušiću, Danilu Zirojeviću, Vasiliju Brboriću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću i Nikoli Marojeviću.

Oni su optuženi da su učešećem na litiji na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, u Nikšiću prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

Njima se na teret stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.