latinica  ћирилица
12/10/2021 |  07:08 ⇒ 12:12 | Autor: RTRS

Drugi dan Samita nesvrstanih u Beogradu

Јedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine - Samit kojim se obilježava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu, nastavio je danas plenarno zasjedanje .
Samit nesvrstanih u Beogradu (Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC) -
Samit nesvrstanih u Beogradu (Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC)

Domaćini Srbija i Azerbejdžan podsjetili su na principe nesvrstanih, a to je poštovanje teritorijanog integriteta i suvereniteta, uzdržavanje od jednostranih akcija i odluka te nemiješanje u unutrašnja pitanja drugih država.

Pokret se zalaže za ekonomsku jednakost i solidarnost. Iako daleko od ovih principa pokret ističe da je svijet danas drugačiji to se vidjelo na pandemiji virusa korona jer zemlje nesvrstanih nemaju isti pristup vakcinama u odnosu na one bogatije.

Završna konferencija planirana je od 18.00 časova.

Šest decenija nakon prvog Samita u srpskoj prestonici okupile su se delegacije iz više od stotinu zemalja, sa više od 500 učesnika.

Među njima su predsjednici, premijeri i više od 40 šefova diplomatija.

Domaćini skupa su Srbija i Azerbejdžan, koji predsjedava Pokretom nesvrstanih.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji se juče obratio na Samitu, rekao je da je važno što su se čuli stavovi Republike Srpske.

Dodik je istakao da je ovaj skup bio prilika da se kaže da je BiH zemlja neslobode i protektorata SAD, pojedinih evropskih zemalja, ali i Јapana i Kanade.

Srpski član Predsjedništva BiH sastao se i sa delegacijama Iraka i Azerbejdžana. Razgovarano je o unapređenju privredne saradnje i angažmanu kompanija iz Srpske i FBiH na obnovi infrastrukture u Iraku.

Dodik je razgovarao i sa predsjednikom Generalne skupštine UN Abdulom Šahidom.