latinica  ћирилица
12/10/2021 |  10:32 ⇒ 13:39 | Autor: TANЈUG

Otvoren Sajam naoružanja, Vučić predstavio vozilo "Lazanski" (FOTO/VIDEO)

Јubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2021 svečano je otvoren danas na Beogradskom sajmu u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je poručio da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku i dalje razvija odbrambenu industriju.
Predstavljeno vozilo "Lazanski" - Foto: RTS
Predstavljeno vozilo "Lazanski"Foto: RTS

Takođe, istakao je da je Srbija prepoznata u cijelom svijetu kao zemlja koja promoviše mir i stabilnost.

Predsjednik Srbije je na ceremoniji otvaranja predstavio novo borbeno multifunkcionalno vozilo "Lazanski" koje je dobilo ime po nedavno preminulom novinaru i vojnom analitičaru Miroslavom Lazanskom.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

- U svijetu interesa nema milostinje za slabe već poštovanje za snažne i zato je važno da razvijamo odbramenu industriju - naglasio je Vučić.

Podsjetio je da se na Beogradskom sajmu uporedo održava skup nesvrstanih zemalja i dodao da je otvaranju Sajma naoružanja prisustvuju predstavnici mnogih zemalja, kao i da ćemo se postarati da da ako žele da srpsko naše naoružanje dobiju pristojne cijene.

U svakom slučaju dobiće dobar proizvod, dodao je predsjednik Srbije.

Borbeno vozilo "Lazanski" je modifikovana verzija "Lazara 3", a glavna razlika je u višenamjenskom topu kalibra 57 milimetara.

Na najvećem sajam naoružanja i vojne opreme ukupno je 132 izlagača, od čega 36 izlagača iz 16 stranih zemalja, među kojima su Autstruja, Kina, Danske, Kanade, Francuake, Njemačke, Italije.

Ovogodišnji sajam je i pogledu izloženih noviteta višestruko premašio sajam održan prije dve godine.

Na sajmu je predstavljeno više od 70 sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje radi samostalno ili zajedno sa Odbrambenom industrijom Srbije.

Svoje proizvode na Beogradskom sajmu predstavio je i Tehnički remont Bratunac, koji je prikazao vozilo "Despot" sa daljinsko-upravljivom borbenom stanicom najnovije generacije, kao i pištolj.

Vazduhoplovni zavod Orao iz Bijeljine prikazao je remontovani motor "Viper 632-46" pod parolom "77 godina vazduhoplovstva", a na sajmu je nastupio i Vazduhoplovni zavod Kosmos iz Banjaluke.