latinica  ћирилица
12/10/2021 |  12:20 ⇒ 14:11 | Autor: Agencije

Izložba slikarke Željke Paić u Banskom dvoru

Izložba "Umjetnost van okvira" akademske slikarke Željke Paić biće otvorena večeras u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora.
Izložba slikarke Željke Paić (foto: srpskainfo.com) -
Izložba slikarke Željke Paić (foto: srpskainfo.com)

Na izložbi će biti predstavljeni radovi ove umjetnice koji su nastali u periodu između 2016. i 2021, a riječ je o dvije serije slika, koje banjalučka publika nije imala priliku da vidi.

Prva serija je inspirisana arhitekturom (arhislike) i apstraktnom geometrijom i bila je predstavljena u Londonu na TOAF 2017. i u Amsterdamu na Amsterdamskom sajmu umjetnosti 2019. godine.

– Druga serija je nazvana "Okvir" i bavi se u bukvalnom i prenesom smislu okvirima/granicama. To znači da su slike uramljene, ali su na ramovima vršene određene intervencije (sječenje, savijanje, lomljenje) da bi samim tim one prenosile poruku o drugim vrstama granica koje nam društvo nameće ili ih sami sebi namećemo pa ih prevazilazimo – navedeno je iz Banskog dvora u najavi izložbe.

Radovi iz serijala "Okvir" bili su prvo predstavljeni u Veneciji 2020. godine u galeriji "The Room Contemporary Art Space", a zatim 2021. u Njujorku u Van der Plas galeriji na izložbi Vizuelna kultura.

Postavka će obuhvatiti i određene slike iz privatne kolekcije ove talentovane Prijedorčanke, koja je bila student generacije Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci.

Željka Paić od 2000. godine izlaže svoje radove na domaćoj sceni, dok je od 2017. godine svoje radove prezentovala širom svijeta.