latinica  ћирилица
12/10/2021 |  12:26 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Promocija Monografije "Unković" u četvrtak u ANURS (VIDEO)

Monografija akademskog slikara Milivoja Unkovića, kojom će biti obilježeno 60 godina stvaralačkog rada, biće promovisana u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u četvrtak u 19.00 časova.
Monografija "Unković" (Foto: anurs.org) -
Monografija "Unković" (Foto: anurs.org)

Obim monografije je 386 strana sa 254 reprodukcije djela. Ovo luksuzno izdanje obuhvata 254 reprodukcijska djela na 386 strana, a prate ih tekstovi na srpskom i engleskom jeziku.

O djelu Milivoja Unkovića pisali su ugledni istoričari umjetnosti, kritičari, pisci i javne ličnosti iz oblasti kulture.

Kroz Unkovićevu životnu i stvaralačku biografiju reflektuje se sva dramaturgija dešavanja na srpskom egzistencijalnom prostoru, uspravno je dijelio sudbinu svoga naroda, pa i skoro sva njegova djela jesu neki unurtrašnji emocionalni zapisi, doživljenih i preživljenih univerzalnih ljudskih sudbina.

Kompozicioni sadržaj monografije grafički je oblikovan, tekstualno i reprodukcijama djela, prema vremenskom procesu nastajanja i prezentovane u okviru četiri cjeline - crteži, grafike, slikarstvo i skulptura.

Cjelokupnom sadržaju ove monografije dat je prioritet djelima, izložbama, biografskim i autorskim tekstovima koji definišu ključne životne raskrsnice sa kojih se kretalo prema mjestima ne planiranog boravka i samoj strukturi umjetničkog stvaralaštva.

U tehničkom smislu, nije se težilo pretjeranom obimu, redukovalo se maksimalno na svim nivoima i tražio najracionalniji oblik prezentacije stvaralačkog i životnog sadržaja Milivoja Unkovića.

Četerdeset dvije samostalne izložbe, osamnaest uglednih nagrada i preko dvije stotine kolektivnih i selektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, potvrđuju Unkovićev kontinuinirani stvaralački put, samosvojan i dosledan prema svojim sopstvenim shvatanjima stvaralaštva kao autonomnog i duboko intimnog čina.