latinica  ћирилица
12/10/2021 |  12:48 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Čubrilović: Očuvanje izvornog Dejtona nije hir, već nasušna potreba (VIDEO)

Borba Republike Srpske za očuvanje izvornog Dejtona nije politički hir, niti inat, već nasušna potreba da se sačuvaju nadležnosti i prava Srba kao konstitutivnog naroda u BiH, istakao je predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović, obraćajući se poslanicima vojvođanske skupštine.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Tematskom sjednicom pokrajinskog Parlamenta u Novom Sadu obilježena je decenija međuparlamentarnih odnosa Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine. To je ovo i svojevrstan uvod u obilježavanje 30 godina od formiranja Parlamenta Srpske.

Republika Srpska oštro se protivi umanjenju svojih nadležnosti, a naročito se protivi nametanju zakona, jer je to nasilje nad demokratijom. To je iz Novog Sada nedvosmisleno poručio Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. Štetnost nametanja akata od visokog predstavnika, Čubrilović je ilustrovao primjerom od prije nepuna dva mjeseca - kada je Valentin Incko, nametnuo izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH.

- Zbog toga je Narodna skupština donijela akte kojima ne priznaje nametnuti zakon. S druge strane, tzv. međunarodna zajednica umjesto da traži izlaz iz političke situacije u koju nas je dovelo nametanje Krivičnog zakona, uvodi novog visokog predstavnika, Nijemca, Kristijana Šmita, i to bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, što je za nas, takođe, neprihvatljivo - kaže Čubrilović.

Samo u ovoj godini Narodna skupština održala je nekoliko posebnih sjednica na kojima je raspravljano o pitanjima zaštite vitalnog interesa Srba, kao konstitutivnog naroda, i Republike Srpske kao dejtonske kategorije. Uprkos izazovima sa kojima se suočava, Parlament Srpske jača saradnju sa parlamentima u nekoliko zemalja, prije svih u Srbiji, a primjer za to je i jubilej od 10 godina parlamentarne saradnje Srpske i AP Vojvodine.

Predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor ukazao je na današnjoj tematskoj sjednici na značaj desetogodišnje istitucionalne saradnje sa Narodnom skupštinom Republike Srpske i najavio produbljivanje onoga što je do sada zajednički uspješno urađeno.

- Ovdje nije riječ o uobičajenoj parlamentarnoj, institucionalnoj saradnji, nego o nečemu što je mnogo više od toga, jer je ova saradnja natopljena međusobnim poštovanjem i pripadnosti istom narodu, što je poseban kvalitet - rekao je Pastor.

Potvrda tog poštovanja su i kokretni zajednički potezi koji su povučeni u posljednjoj deceniji. Prije svega, kada je riječ o saradnji privrednika, univerziteta, ali i o čvršćem infrastrukturnom povezivanju.

- Danas možemo da kažemo da gradimo fruškogorski koridor, da gradimo put od Kuzmina do Sremske Rače, da Srbija i Republika Srpska grade put prema Bijeljini. Vjerujem da će u doglednoj budućnosti Novi Sad i Banjaluka biti povezane autoputem - istakao je predsjednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Igor Mirović.

Tematskoj sjednici pokrajinskog parlamenta prethodio je sastanak predsjednika dva parlamenta.

- Ovo je prilika da osnažimo naš odnos i institucionalni okvir koji smo stvorili prije deset godina, a da u narednim danima otvaramo teme i tražimo rješenja za ono što je od obostranog interesa - naglasio je Pastor, dok je Čubrilović istakao da je saradnja dva parlamenta spontana i prijateljska, što se vidi i u odnosu dvije delegacije, kao i konkretnih ideja ljudi s jedne i druge strane.

Protokol o saradnji dva parlamenta 2011. potpisali su tadašnji predsjednici Igor Radojičić i Šandor Egereši. Dio tog protokola je i formiranje Poslaničke grupe prijateljstva i saradnje Skupština Srpske i Vojvodine, koja je, takođe, održala sastanak.