latinica  ћирилица
12/10/2021 |  13:17 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

MUP Srpske i Interpol u kampanji o sajber bezbjednosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa INTERPOL-om učestvuje u kampanji "Samo jedan klik" /#SamoЈedanKlik/ koja ima za cilj da upozori javnost na ključne taktike današnjih velikih sajber prijetnji.
Samo jedan klik (foto: MUP Srpske) -
Samo jedan klik (foto: MUP Srpske)

Cilj je da se javnost upozori da upravo samo jedan klik može napraviti veliku razliku u zaštiti vaših računarskih sistema, mreža i ličnih podataka od sajber kriminalaca, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Osnovni moto kampanje je "Kliknemo, dodirnemo ili prevučemo na stotine puta dnevno, često automatski".

Kampanja nastoji da, kako se navodi, podsjeti javnost da trebamo obratiti pažnju na sve radnje na mrežama, te da je stalni oprez najbolji način za sprečavanje sajber kriminala i očuvanje sajber prostora.

Kampanja će istaći glavne prijetnje koje je identifikovao MUP Republike Srpske i INTERPOL-ov Program za sajber kriminal, zasnovan na podacima prikupljenim od zemalja članica, partnera iz privatnog sektora, nacionalnih agencija za kibernetičku bezbjednost i onlajn grupa za razmjenu informacija.

Osnovni savjeti o sajber bezbjednosti dostupni su tokom cijele kampanje kako bi se pojedincima i preduzećima omogućilo znanje o tome kako zaštititi svoje sisteme i podatke.

Kampanji su se pridružile institucije u više od 70 zemalja članica INTERPOL-a, brojni partneri iz privatnog sektora, međunarodne organizacije, poput UNODC-a i Svjetskog ekonomskog foruma, navedeno je u saopštenju.