latinica  ћирилица
12/10/2021 |  14:21 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

Koka-Kola se obavezuje na nultu emisiju stakleničkih gasova do 2040.

Koka-Kola je danas najavila da se obavezuje na postizanje nulte stope stakleničkih gasova u cijelom svom lancu vrijednosti do 2040. godine.
Koka-Kola se obavezala na nultu emisiju stakleničkih gasova (ustupljena fotografija) -
Koka-Kola se obavezala na nultu emisiju stakleničkih gasova (ustupljena fotografija)

- Ova obaveza je krajnje odredište putovanja koje smo započeli prije mnogo godina. U potpunosti je usklađena sa našom filozofijom da podržimo društveno-ekonomski razvoj naših zajednica i napravimo pozitivniji uticaj na okoliš. Oboje je ključno za naš budući rast. Iako nemamo sve odgovore, naš plan, rezultati koje smo postigli i partnerski pristup nam ulijevaju pouzdanje da ćemo uspjeti - istakao je Zoran Bogdanović, generalni izvršni direktor Koka-Kole HBC.

Kako bi postigla svoj cilj Koka-Kola će:

- Uložiti 250 miliona eura u inicijative za smanjenje emisija stakleničkih gasova do 2025.

- Dekarbonizovati dalje svoje poslovanje prelaskom na 100 odsto obnovljivu električnu energiju i niskokarbonske izvore energije kroz stalna poboljšanja i inovacije u oblasti energetske efikasnosti.

- Ubrzati svoje putovanje ka kružnijem pristupa ambalaži s nižim udjelom karbona većom upotrebom rPET ambalaže, usvajanjem opcija bez ambalaže i opcija ponovnog punjenja, uklanjanjem plastike u sekundarnoj ambalaži.

- Uvesti energetski efikasne i ekološki prihvatljive frižidere za kupce.

- Smanjiti emisije iz sastojaka poljoprivrednog podrijetla .

- Provesti program Grin flet kako bi svoj vozni park prebacili na alternative koje su potpuno bez ili su sa niskim udjelom karbona.

Osim toga, Koka-Kola uvela je ciljeve smanjenja emisije CO2 kao jedan od elemenata u svojim dugoročnim poticajnim planovima.

Koka-Kola je jedna od prvih kompanija koja se obavezala i ostvarila naučno utemeljene ciljeve. U posljednjoj deceniji, kompanija je prepolovila svoje direktne emisije, a plan redukcije CO2 do 2030. godine već je podržan i odobren u skladu s nastojanjem da se porast globalne temperature ograniči na 1,5 stepeni Celzijusovih iznad razine prije industrijske revolucije.

U martu 2021. godine Koka-Kola je prema Dau DŽons indeksu održivosti ocijenjena kao najodrživija svjetska kompanija za proizvodnju pića, po peti put u posljednjih sedam godina, čime je postigla svoju najveću ocjenu ikada.


Više na linku: https://bit.ly/3DxXMiE