latinica  ћирилица
12/10/2021 |  15:58 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

Anđelković: DŽaferović pokazuje nemoć i mržnju Sarajeva

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je za da entiteti u BiH imaju pravo na međunarodno predstavljanje, te ocijenio da optužbe i uvrede bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića na račun srpskog člana tog tijela Milorada Dodika pokazuju nemoć i mržnju Sarajeva prema Republici Srpskoj.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

Anđelković kaže da nije tačno ništa od DŽaferovićevih tvrdnji da Dodik na samitu "Nesvrstani 2021" u Beogradu "nije mogao da predstavlja Republiku Srpsku jer entiteti nisu subjekt međunarodnog prava", kao ni da nastupa ni u ime BiH "zato što nije predsjedavajući Predsjedništva".

Navodeći da BiH, prema Dejtonskom sporazumu, nije definisana kao država nego kao državna zajednica, koja se sastoji od dva entiteta, Anđelković je napomenuo da su izvorna ovlašćenja na entitetima.

- Iz toga se vidi da su entiteti zapravo države objedinjene u širu državnu zajednicu. Entiteti imaju pravo i na međunarodno predstavljanje i na vršenje svih onih funkcija koje im pripadaju - ukazao je Anđelković za Srnu.

On smatra da DŽaferovićeva izjava najviše govori o namjerama sarajevskih političkih krugova, kao i o korijenima krize u BiH.

- Iz nje se vidi da muslimanski političari teže jednoumlju i centralizaciji. Njima je cilj da potpuno obesmisle ulogu Republike Srpske i položaj srpskog i hrvatskog naroda u BiH - ocijenio je Anđelković.

Prema njegovim riječima, političari iz Sarajeva legalne predstavnike Srba pokušavaju da onemoguće da predstavljaju svoj narod i entitet.

- Sarajevska elita nije shvatila Dejton kao završetrak rata već kao osnov za novo djelovanje protiv Srpske. Sve ono što nisu postigli u ratu i sve što je gurnulo BiH u sukob, oni su pokušali da zauzmu u miru uz pomoć dijela međunarodne zajednice, otimajući ovlašćenja od Republike Srpske - napomenuo je Anđelković.

Zaključivši da u tome nisu uspjeli do kraja, on je uvjeren da ih sada jako boli činjenica što je Srpska i dalje vitalna i što ima takvog lidera kao što je Dodik, koji može da je predstavlja u međunarodnim odnosima.

Anđelković je naglasio da DŽaferovićeve poruke, iako su izraz nemoći i mržnje, treba da budu upozorenje Srbima u Srpskoj kako bi prošli kada bi prihvatili prevaru koju im nude krugovi sa Zapada i iz Sarajeva.

- Ako bi Srbi naseli na tu prevaru i međusobno se sukobili, doveli bi svoj narod dotle da bude obična raja, a takvi kao DŽaferović njima bi vladali kao u doba Turaka", upozorio je Anđelković.

Na DŽaferovićev komentar da "Dodik ne predstavlja Srpsku, već sramoti i nju i srpski narod, kao i da njegov način obraćanja nije primjeren državničkim skupovima", Anđelković kaže da je potpuno jasno da Dodik legitimno predstavlja Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, Dodikov način obraćanja je nešto što može da se svidi ili ne svidi građanima Srpske koji su ga izabrali.

- DŽaferovića to ne treba da se tiče, osim ako sebe ne doživljava kao građanina Republike Srpske. Dodik nije neko za koga je on glasao, niti ima pravo da daje sud o tome - poručio je Anđelković.