latinica  ћирилица
12/10/2021 |  16:16 | Autor: SRNA

Kovačević: Boriti se za Srpsku na ustavan način

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je danas da je važno da građani Republike Srpske razumiju da trenutno postoje dvije opcije - da se, kako predlaže opozicija, ne radi ništa i da se pozdravimo sa Srpskom ili da se borimo da je sačuavamo na način koji Ustav omogućava.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Јako je bitno da građani Republike Srpske razumiju, da mi trenutno imamo dvije opcije, jedna opcija je da, kako predlaže opozicija, ne radimo ništa, da poslije toga što su nam oduzeli poljoprivredno zemljište, što su nam oduzeli šume, da čekamo da nam oduzmu i vode, da čekamo da nam oduzmu i vazduh, da čekamo da nam oduzmu sve što na bilo koji način zove Republika Srpska i što na bilo koji način pripada Republici Srpskoj - rekao je Kovačević.

On je za ATV istakao da je riječ o preko 50 odsto teritorije Republike Srpske.

- Sa ovim što su nam sada oduzeli, radi se o više od 50 odsto teritorije Republike Srpske. Da li je to nešto što mi treba da tolerišemo? Opcija jedan je da, kako opozicija kaže, ne radimo ništa i da čekamo kad će oni iz Sarajeva, oni iz međunarodne zajednice taj posao da završe i da se pozdravimo sa Republikom Srpskom, a opcija dva je ta da se borimo na način, na koji je Ustav dao mogućnost - naveo je Kovačević.

On je istakao da SNSD i Milorad Dodik predlažu da se bori za ono što u Ustavu piše.

- Da li postoji bolji način da se borite oko toga, da se vraćate na ono što u Ustavu piše? To je ono što je prijedlog Dodika i SNSD-a, ali što je isto tako usaglašeno unutar svih stranaka vladajuće većine u Republici Srpskoj i što je najbitnije mi pozivamo i stranke opozicije da sjednu sa nama za sto i da ovo bude nešto što ćemo jedinstveno da uradimo - istakao je on.

Kovačević ističe da je to jedini način da se sačuva Republika Srpska i da joj se vrati ono što joj pripada kao strani potpisnici Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH, te ukazuje da se po povratku u te okvire može razgovarati o bilo čemu.

On kaže da je evidentno da u Sarajevu, prije svega kod predstavnika bošnjačke politike, ne postoji nikakva volja da se na bilo koji način ispoštuju zahtjevi i pozicije Republike Srpske, već da postoji samo volja da se Srpska uništi.

- To je nešto, na šta mi ne pristajemo, mi ćemo se tome suprostaviti apsolutno svim raspoloživim sredstvima naravno, demokratskim sredstvima. Ućićemo u Narodnu skupštinu Republike Srpske, donijeti sve one potrebne odluke koje su u skladu sa Ustavom, vratiti Republiku Srpsku u ono što je Ustav za Republiku Srpsku predvidio - poručio je Kovačević.

On je dodao da je sve ono što govore ljudi iz opozicije, nažalost, apsolutno indentično onime što govore upravo ovi iz Sarajeva koji rade na tome da Republike Srpske ne bude.

- Mi mislimo da je to jako loš pristup koji će građani i te kako znati da prepoznaju. Pozivamo ljude iz opozicije da se uozbilje, da shvate ozbiljnost ovog istorijskog trenutka za Republiku Srpsku, da stanu na stranu sa nama i građanima u odbrani Republike Srpske, a ne da stoje na strani sa onima iz Sarajeva koji žele da Republike Srpska nestane. To je izbor za njih. Mi ih pozivamo da naprave pravi izbor - izjavio je Kovačević.