latinica  ћирилица
12/10/2021 |  16:39 ⇒ 18:11 | Autor: RTRS

U Prijedoru na sceni "amerikanizacija" i "rialitizacija" politike (VIDEO)

Prošlo je godinu dana od lokalnih izbora, a politička kampanja zbog predstojećih opštih već uveliko prelazi granicu pristojnosti. Sukobi političkih frakcija u gradu na Sani počeli su da zadiru i u privatnost.
Skupština opštine Prijedor (foto:mojprijedor) -
Skupština opštine Prijedor (foto:mojprijedor)

Nakon ostavke gradonačelnika Dalibora Pavlovića, u prijedorskom SNSD-u tvrde da lokalna SDS otkupljuje privatne telefone pojedinaca, kako bi došla do kompromitujućih sadržaja političara. U SDS-u sve demantuju. Kažu da nemaju ništa s tim.

Da je politika na ovim prostorima odavno izašla iz okvira borbe za politički program i građane, najsvježiji primjer su posljednja dešavanja u Prijedoru. O rezultatima i boljem životu građana gotovo da više niko ne govori, jer su kompromitujuće fotografije, sada već bivšeg gradonačelnika Dalibora Pavlovića sve potisnule u drugi plan. Njegove stranačke kolege kažu da iza svega stoji lokalna SDS.

- Maja Dragojević Stojić pohvalila se svom šefu, partijskom lideru Mirku Šaroviću, da su njeni ljudi, uz njenu saglasnost i koordinaciju otkupili telefon od Ane Јež. Konkretno, riječ je o odborniku Predragu Starčeviću- izjavio je predsjednik GO SNSD Prijedor Saša Bursać.

Na ličnu prozivku, član Predsjedništva SDS-a Maja Dragojević Stojić oglasila se saopštenjem, u kome navodi da, zbog blamiranja SNSD-a, u Prijedoru postaje neprijatno.

- Umjesto da pogledaju sebe u ogledalo i uvide svoje mane, Saša Bursać u istom maniru Dalibora Pavlovića, nastavlja da opravdanja za svoja moralna ali i politička posrnuća traži u SDS-u. Samo je jedna istina: SDS će vas poraziti, i vašeg budućeg kandidata i vašu izopačenu politiku - stoji u saopštenju.

U prijedorskom SNSD-u kažu da se sve ovo dešava zbog borbe za vlast i pozicija. Ne biraju se sredstva, a nerijetko se u prljavu kampanju uvlači i porodica.

- Pozivam sve one koji planiraju i dalje pakovati stvari, a na društvenim mrežama je najavljeno da se pripremaju neke informacije za mene, za poslanike, za odbornike, za direktore, za sve izabrane i imenovane, da ko god šta ima da kaže da izađe pred ove ljude i da ovdje postavimo poligraf. Јa prvi sjedam za njega - naglasio je Bursać.

Analitičari ocjenjuju da je u Prijedoru na sceni, kako kažu, "amerikanizacija" i "rialitizacija" politike, kakavu možemo vidjeti na Zapadu.

- To vidimo u načinu kako se politički akteri ponašaju u javnom prostoru. Vidimo da je taj proces rijalitizacije politike sve zastupljeniji i dostiže svoj vrhunac. Naravno, to je jedna loša politika i kao takva ne bi trebalo da bude zastupljena u javnom prostoru - istakao je prof. dr Vlade Simović.

Da li će najkraća kampanja biti i najsurovija u Gradu na Sani biće poznato najkasnije za 100 dana, kada će Prijedorčani birati novog gradonačelnika.