latinica  ћирилица
12/10/2021 |  17:36 ⇒ 17:37 | Autor: SRNA

Borelj: Varšava se mora pridržavati "pravila kluba"

EU će dati "čvrst odgovor" na presudu poljskog Vrhovnog suda kojom se osporava primat zakona evropskog bloka, a Poljsku će pozvati da se "pridržava pravila kluba", izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj.

Borelj je za Rojters izrazio zabrinutost Evropske komisije zbog prošlonedjeljne presude Vrhovnog suda Poljske, ali nije precizirao koje bi korake mogao preduzeti u vezi sa tim.

Upitan tokom samita Ukrajina-EU kako će EU odgovoriti na presudu poljskog Ustavnog suda, Borelj je rekao da će "to biti čvrst odgovor".

- Mora biti jasno - član ste kluba, morate se pridržavati klupskih pravila! I najvažnije pravilo kluba je da je evropski zakon iznad nacionalnog - naglasio je Borelj.

On je istakao da države članice EU moraju prihvatiti primat prava EU jer u suprotnom blok ne može "raditi kao unija".

Poljski Ustavni sud presudio je da dijelovi zakona EU nisu u skladu sa Ustavom zemlje, potkopavajući centralno načelo evropskih integracija podstičući diskusiju da bi Poljska jednog dana mogla napustiti EU.

Presuda Ustavnog suda uslijedila je nakon produženih sporova u kojima su mnoge članice bloka optužile Poljsku za ograničavanje nezavisnosti medija i sudova.