latinica  ћирилица
12/10/2021 |  19:12 ⇒ 19:15 | Autor: SRNA

Promocijom dva audio-izdanja narodne muzike obilježena slava Prijedora

Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor danas je, u okviru obilježavanja krsne slave - Miholjdana, organizovalo promociju njihovih prvih audio-izdanja narodne muzike.
Udruženje za očuvanje tradicije - promocija njihovih prvih audio izdanja narodne muzike - Foto: SRNA
Udruženje za očuvanje tradicije - promocija njihovih prvih audio izdanja narodne muzikeFoto: SRNA

Predsjednik ovog udruženja Željko Šormaz rekao je novinarima da su to dva audio-izdanja i da je riječ o raritetima i ekskluzivnim izdanjima.

- Na jednom CD-u nalazi se studijski materijal u izvođenju Slavka Mitrovića Caleta i Beogradskog omladinskog narodnog orkestra, a na drugom su snimci numera koje su uživo izvođene na koncertima koje su oni održali u Prijedoru - naveo je Šormaz.

On je dodao da je ovo početak i da će se potruditi da svake godine izdaju novi audio-materijal.

- Već smo u pripremi i snimili smo nekoliko numera izvornih pjesama našeg kraja i to je uradila naša muška pjevačka grupa, a u dogovoru sa Slavkom Mitrovićem u Beogradu planiramo snimanje materijala u pratnji Beogradskog omladinskog narodnog orkestra - rekao je Šormaz.

Slavko Mitrović Cale, kao autor, aranžer i idejni tvorac materijala koji se nalaze na CD-u izjavio je da je sa Beogradskim omladinskim narodnom orkestrom bio već nekoliko puta u Prijedoru.

- Ovdje sam već četvrti put i ovo su moji prjatelji sa kojima saradnju stalno proširujemo njegujući tradicionalnu muziku i ovaj audio-materijal je značajan da ostanu zabilježeni ovi naši donkihotovski pokušaji da očuvamo tradicionalnu muziku Balkana - rekao je Mitrović.

Marko Banjac, klarinetista i član orkestra koji je i producirao drugi CD, porijeklom iz Prijedora, rekao je da saradnja sa Udruženjem za očuvanje tradicije za njega ima poseban značaj.

Današnjim događajem Udruženje za očuvanje tradicije obilježava i pet godina rada.

- Naizgled mali, ali veliki jubilej ako pogledamo neke polazne osnove i ono gdje smo danas kada imamo više od 250 članova, a baza članstva su nam djeca i omladina, što je zalog svake budućnosti - rekao je potpredsjednik Skupštine Udruženja Dejan Karlica.

On kaže da Udruženje čine - pjevačke grupe, folklorni ansambl, škola tradicije, tradicionalno-vaspitni obrazovni centar, odsjek za saradnju sa nacionalnim manjinama, istraživački i odnedavno odsjek izdavačke djelatnosti.