latinica  ћирилица
12/10/2021 |  19:18 ⇒ 22:46 | Autor: RTRS

Iz Srpske odgovor - DŽaferović pokazao mržnju Sarajeva (VIDEO)

Šefik DŽaferović, koji bez odluke Predsjedništva sa Željkom Komšićem boravi u Malmeu, kritikovao je Milaorada Dodika zbog učešća na Samitu nesvrstanih u Beogradu. Čak se, kaže, i zemljama islamskog svijeta, požalio na Dodikove stavove. Odgovorio mu je Staša Košarac, ustvrdivši da DŽaferović koristi političke funkcije kako bi zataškao odgovornost za ratne zločine.
Zastava Republike Srpske -
Zastava Republike Srpske

Više od 100 šefova država okupljenih u Pokretu nesvrstanih s pažnjom i razumijevanjem pratilo je izlaganje srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika. I niko nije reagovao, ali Šefik DŽaferović jeste. Zaboljelo ga je što Dodik predstavlja Republiku Srpsku, a odriče mu pravo da govori u ime BiH. Bijesan je jer su islamske zemlje, članice Pokreta imale priliku da čuju sasvim drugo viđenje stanja u BiH, suprotno onome što su do sada slušali od bošnjačkih zvaničnika.

- Milorad Dodik nije mogao da predstavlja Republiku Srpsku, jer entitet niti je subjekt međunarodnog prava niti je pozvan na samit. Poziv je upućen samo državi. Takođe, sam Dodik ne može da predstavlja BiH jer nije predsjedavajući Predsjedništva i njegova retorika izlazi iz okvira Ustava, zakona i Strategije spoljne politike - izjavio je DŽaferović.

Dodik mu odgovara da oni koji su ga slušali juče u njegovom obraćanju na Samitu nestvrstanih, mogli su čuti da je tu došao kao srpski član Predsjedništva iz Republike Serpske i da govorim u to ime.

Ostrašćene i na momente uvredljive poruke Dodiku, DŽaferović upućuje iz Švedske gdje sa Željkom Komšićem prisustvuje međunarodnom forumu bez saglasnosti Predsjedništva, što je uobičejena praksa bošnjačkog dvojca iz Predsjedništva.

DŽaferovićeve riječi su izraz nemoći da spriječe Milorada Dodika da svijetu kaže da je BiH nemoguća država, smatra analitičar Dragomir Anđelković.



- Entiteti imaju pravo i na međunarodno predstavljanje i vršenje svih funkcija koje im pripadaju. Sarajevska elita nije shvatila Dejton kao završetak rata već kao osnov za novo djelovanje protiv Srpske. I sve ono što nisu postigli u ratu oni pokušavaju da realizuju u miru uz pomoć međunarodne zajednice postepeno otimajući ovlaštenja od Republike Srpske - rekao je politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković.

Milorad Dodik predstavlja blizu 370.000 građana Republike Srpske koji su mu dali povjerenje, kaže ministar Staša Košarac, komentarišući DŽaferoviće besmislene tvrdnje da Dodik nije imao pravo da predstavlja Srpsku na Samitu nesvrtanih.

Vrhunac bezobrazluka, autizma i licemjerja je otići na Međunarodni forum u Malme bez odluke Predsjedništva, a onda verbalno napasti Dodika, dodao je Košarac. DŽaferović je, ako ništa, dokazao da Predsjedništvo i zajednička politika tog tijela ne postoje.