latinica  ћирилица
12/10/2021 |  19:33 ⇒ 20:03 | Autor: sputniknews.com

Kineska vojska upozorila: Slomićemo tajvanski separatizam (VIDEO)

Kineska vojska upozorila je da će "odlučno slomiti" svaki pokušaj razdvajanja Tajvana od Kine.

U dnevnom komentaru Narodnooslobodilačke vojske (PLA) kineska armija izrazila je uvjerenje da je “osujetila kompletno spoljno miješanje i separatističko djelovanje u vezi sa "nezavisnošću Tajvana".

Prethodno je službeni list kineske vojske Pla daily objavio video na svom Veibo nalogu koji prikazuje “nedavne“ vježbe, u kojima vojnici vježbaju “desant na plažu i izvode jurišne vježbe sa mora na ostrvo“.

Video prikazuje vojnike kako izvode desant uz pomoć malih letjelica, probijaju bodljikavu žicu i druge prepreke, kopaju rovove u pješčanom sprudu i vježbaju borbu u šumi.

- Ako bi se separatističke snage "nezavisnosti Tajvana" usudile odvojiti Tajvan od Kine u bilo koje ime i na bilo koji način, Narodnooslobodilačka vojska će ih odlučno slomiti po svaku cijenu - navodi se u komentaru Pla daily.

Vježbe su navodno izvedene na poligonu u provinciji Fuđian, koja je udaljena samo 180 kilometara od regiona Tajvanskog moreuza.

Kineska vojska, posljednjih mjeseci, rasporedila je ratne brodove i borbene avione na jurišne vežbe u blizini Tajvanskog moreuza kao odgovor na američke “provokacije“.

Od početka oktobra kineski ratni avioni izvršili su skoro 150 upada u tajvansku zonu protivvazdušne odbrane - signalizirajući visoke tenzije između Tajpeja i Pekinga. Međutim, ti letovi su prestali posljednjih dana, prenosi RT.

Podsjećamo, kineski predsjednik Si Đinping rekao je da je tajvanski “separatizam “ “najveća prepreka“ ponovnom ujedinjenju sa Kinom - dodajući da bi ponovno ujedinjenje ostvareno “mirnim sredstvima“ najbolje “služilo interesima nacije u cjelini“.

Međutim, tajvanska predsjednica Cai Ing Ven izjavila je da ostrvo i kopno ne bi trebalo da budu “međusobno podređeni“, dodajući da će se Tajvan “opirati aneksiji ili zadiranju u suverenitet“.

U međuvremenu, nedavni izvještaji otkrili su da američke snage za specijalne operacije tajno mjesecima obučavaju tajvanske trupe, kako bi ih pripremile za borbu protiv Kine. Vašington održava nezvanične veze sa Tajpehom i isporučuje ostrvo oružjem, prenosi RT.

Zvanični odnosi između centralne vlade Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. godine nakon što su se snage Kuomintanga, predvođene Čiang Kai Šekom, poraženim u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan. Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine obnovljeni su krajem 1980-ih. Početkom 1990-ih, strane su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija – Pekinškog udruženja za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Fonda za razmenu preko moreuza u Tajpeju.