latinica  ћирилица
12/10/2021 |  22:07 ⇒ 22:12 | Autor: sputniknews.com

"Havanski sindrom" u Kolumbiji: Novi slučajevi u američkoj ambasadi

Američka ambasada u Kolumbiji istražuje nekoliko slučajeva misterioznog neurološkog oboljenja poznatog kao havanski sindrom, saopštili su američki zvaničnici, nekoliko dana prije očekivane posjete državnog sekretara SAD Antonija Blinkena.
Bogota (Foto: CC BY-SA 3.0 / Vikipedija/Felipe Restrepo Acosta) -
Bogota (Foto: CC BY-SA 3.0 / Vikipedija/Felipe Restrepo Acosta)

Američki zvaničnici izjavili su da su u američkoj ambasadi u Bogoti u Kolumbiji, poslednjih nedjelja prijavljena najmanje dva slučaja takozvanog "havanskog sindroma", prenosi Volstrit žurnal.

Elektronske poruke koje je ambasador Filip Goldberg poslao zaposlenima u ambasadi krajem septembra i početkom oktobra odnose se na nekoliko "anomalnih zdravstvenih incidenata", što je izraz koji američka vlada upotrebljava za nedefinisano neurološko stanje za koje kažu da je prvi put identifikovano među zaposlenima u američkoj ambasadi u Havani na Kubi 2016. godine.

Јedan zvaničnik je precizirao da su dva američka državljanina pogođena sindromom i da je zbog toga jedna porodica napustila Kolumbiju zbog liječenja.

Američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi sljedeće nedelje da poseti Kolumbiju u okviru turneje u latinoameričkim zemljama.

Slična situacija dogodila se krajem avgusta kada je posjeta Vijetnamu potpredsednice SAD Kamale Haris odložena na nekoliko sati nakon što je u tamošnjoj američkoj ambasadi prijavljen "abnormalni zdravstveni incident".

Od kraja 2016. godine, osoblje u nekoliko američkih ambasada širom svijeta prijavilo je skup simptoma, uključujući vrtoglavicu, glavobolju, umor, mučninu, anksioznost, kognitivne poteškoće, zvonjenje u glavi i gubitak pamćenja.

Pet godina kasnije, američka vlada još uvek nema objašnjenje za tu bolest, ali ih to nije spriječilo da pokušaju da prebace krivicu na kubanske ili ruske vlade, niti da plasiraju niz teorija o "zvučnom oružju" i "pulsirajućoj" mikrotalasnoj energiji ".

Portparol Bijele kuće DŽen Psaki rekla je u petak novinarima da američka obavještajna zajednica "aktivno ispituje niz hipoteza" o anomalnim zdravstvenim incidentima".