latinica  ћирилица
13/10/2021 |  07:40 ⇒ 07:53 | Autor: TANЈUG

Havana sindrom zabilježen u Kolumbiji uoči posjete Blinkena

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je u utorak da su registrovana bar dva slučaja kod američkih državljana misterioznog neurološkog problema poznatog kao Havana sindrom među osobljem ambasade SAD u Kolumbiji, a sve to uoči posjete državnog sekretara Entonija Blinkena glavnom gradu Bogoti.
Havana sindrom (foto: Nikola Jovanović / Shutterstock) -
Havana sindrom (foto: Nikola Jovanović / Shutterstock)

Zvaničnik je dodao da se sumnja da se problem pojavio kod još nekoliko ljudi, prenio je "Vol strit džurnal".

Јedna američka porodica je zbog toga otišla iz zemlje na liječenje.

- Definitivno je jedna porodica pogođena, uključujući i maljoletnu osobu. Odrasli su potpisali ono što su potpisali, odnosno, pristali su na rizike koji idu sa misijom. Međutim, ciljanje djece, makar bilo sličajno, trebalo bi da bude crvena linija - rekao je diplomata koji je upoznat sa situacijom u ambasadi.

Blinken treba da dođe u Bogotu sljedeće nedjelje kao dio kratke latinoameričke ture, izjavilo je nekoliko zvaničnika.

Stejt department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, a ambasada SAD u Bogoti je odbila da komentariše navode.

Ukoliko se potvrde, ovi napadi bi bili posljednji u brojnim misterioznim napadima na američke diplomate u raznim zemljama.

Havana sindrom se prvi put pojavila među američkim diplomatama na Kubi krajem 2016. godine. Simptomi uključuju vrtoglavicu, glavobolju, slabost, mučninu, anksioznost, kongitivne probleme, zvonjavu u glavi i gubitak pamćenja.

Od tada, kako piše "Vol strit džurnal", napadi su registrovani u Kini, Austriji, Njemačkoj i Srbiji.

Procjenjuje se da je oko 200 američkih diplomata i osoblja bilo pogođeno ovim sindromom, a zvaničnici insistiraju da se mora odrediti tačan broj, jer svaki slučaj mora medicinski da se potvrdi, pošto neki pojedinci imaju iste simptome iz drugih razloga.