latinica  ћирилица
13/10/2021 |  11:34 ⇒ 11:45 | Autor: TANЈUG

U Crnom moru potonuo brod sa 3.000 tona vještačkog đubriva (VIDEO)

Turski brod "Vera Su", koji je udario u obalu u blizini Nacionalnog parka Јailata u sjevernom dijelu bugarske obale Crnog mora, potonuo je sa 3.000 tone vještačkog đubriva.
Brod "Vera Su" potonuo sa 3.000 tona vještačkog đubriva (Foto: World Today News) -
Brod "Vera Su" potonuo sa 3.000 tona vještačkog đubriva (Foto: World Today News)

Kako navodi portal Euraktiv, ovolika količina vještačkog đubriva mogla bi da izazove ekološku katastrofu u rezervatu prirode Kaliakra, koji je dom mnogih zaštićenih morskih ptica i ugroženih morskih vrsta.

- Motorni prostor teretnog broda je poplavljen. U trupu plovila postoje rupe, a brod više ne može da se spasi, već samo da se preduzmu mejre za uklanjanje potopljene imovine - rekao je kapetan i izvršni direktor bugarske pomorske uprave Ventsislav Ivanov.

Bugarske vlasti se nadaju da će moći da dođu do mjesta gdje se skladišti teret kako bi uklonile vještačko đubrivo, ali tu operaciju komplikuje loše vrijeme.

Brod "Vera Su" udario je u kamenitu obalu 20. septembra po lijepom vremenu, a verzija tužilaštva o nesreći je da je dežurni zaspao.

Ekolološka organizacija Grinpis izrazila je nezadovoljstvo zbog nemara bugarskih vlasti i upozorila na moguće nepovratne posljedice po životnu sredinu.

Kako se navodi, kada se u velikoj koncentraciji vještačko đubrivo ispusti u more, uzrokuje brzo cvjetanje fitoplanktona, koji proizvodi toksin koji je opasan po morski život, uključujući morske ptice, a što direktno može da ugrozi ljudski život pri konzumiranju ribe ili morskih plodova.