latinica  ћирилица
13/10/2021 |  12:03 ⇒ 21:11 | Autor: RTS

Srbi sa KiM: Danas je kap prelila čašu; Vučić: Beograd je uz vas (FOTO/VIDEO)

Suzavac, šok bombe, sirene, teško ranjeni Srećko Sofronijević u Zvečanu, koji je u bolnici u sjevernom delu Mitrovice, deset povrijeđenih Srba i ostaci na stotine ispaljenih metaka, u Mitrovici i Zvečanu, to je slika koju su za sobom ostavili pripadnici kosovske policije. Predsjednik Srbije Alksandar Vučić sastao se u Raški sa političkim predstavnicima Srba iz Kosmeta.
Aleksandar Vučić sa  predstavnicima Srba na KiM (Foto: instagram.com/buducnostsrbijea) -
Aleksandar Vučić sa predstavnicima Srba na KiM (Foto: instagram.com/buducnostsrbijea)

19.56 - Na sjeveru Kosova i Metohije je mirno, ali napeto poslije akcije interventne jedinice kosovske policije u sjevernom dijelu Mitrovice i u Zvečanu.

Nema nagovještaja da će specijalci policije ponovo da krenu u akciju, ali ovdašnji Srbi kažu da im ne vjeruju, kao ni Aljbinu Kurtiju koji je rekao da je, što se tiče njih, akcija policije završena.

19.22 - Uklonjene barikade u Mitrovici i Zvečanu

Uklonjene su barikade u sjevernom dijelu Mitrovice, kao i kod Rudara u blizini Zvečana. Pomjereni su kamioni u sjevernom dijelu Mitrovice, tako da vuše nema barikada iz pravca južnog dijela grada nastanjenog pretežno Albancima.

Barikada više nema ni na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Raška kod Rudara u blizini Zvečana, pa je omogućen saobraćaj, javio je RTS.

U Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici sada je situacija je mirna.

18.36 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od NATO saveza da radi svoj posao na Kosovu i Metohiji, a od kosovskih Albanca da ne sprovode nasilje nad Srbima, ističući da će, ukoliko se teror nastavi, Srbija zaštititi živote srpske djece i u toj borbi pobijediti.

18.26 - Uklonjene barikade u sjevernom delu Mitrovice

Pomjereni kamioni u sjevernom delu Mitrovice, nema barikada iz pravca južnog dijela, javlja dopisnik RTS-a. 

18.19 - Grenel: Bajden ne smije da ostane nijem na situaciju na Kosovu i Metohiji

Izaslanik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da aktuelni predsjednik DŽozef Bajden ne smije da ostane nijem na situaciju na sjeveru Kosova i Metohije i pozvao na poštovanje Briselskog sporazuma.

- Briselski sporazum je jasan i mora da se poštuje - ovo je njegovo kršenje. Političke manipulacije nekih u Prištini pred lokalne izbore na Kosovu u nedjelju moraju da prestane. Ovo je opasno i bezobzirno. DŽo Bajden ne smije da ostane nijem na ovu situaciju - naveo je Grenel.

17.44 - Vučić u bazi Žandarmerije u Kraljevu

Ukoliko vas država pozove, a daćemo sve od sebe da ne budete u toj poziciji, pozvaće vas da štitite i čuvate naš narod i znam da ćete se ne samo odazvati, već ćete tu svetu dužnost i obavezu obaviti na najčasniji način, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Kraljevu u bazi žandarmerije.

Čuvaćemo mir i stabilnost gotovo po svaku cijenu, a ako ne budemo imali izlaz, ako nas napadnu, ubijaju nam ljude, onda ćemo morati da zaštitimo naš narod, rekao je Vučić.

- To da zaštitimo naš narod, znači da ćemo pobijediti. Nema predaje, nema povlačenja - kazao je Vučić, pošto je ranije u Raški razgovarao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i predstavnicima Srpske liste.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

16.34 - Vučić Srbima sa KiM: Beograd je uz vas

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je Srbima sa KiM da će Beograd uvijek biti uz njih.

- Vidim kakvo je raspoloženje, šta god da vas molim znam da me nećete poslušati. Naravno da bih volio da sačuvamo mir jer je to od presunog zanačaja. Ono što mogu da vam kažem jeste da će Beograd biti uz vas - rekao je Vučić.

16.15 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Raški razgovara sa Srbima sa Kosova i Metohije nakon jutrošnjih incidenata na sjeveru KiM.

Građani su od predsjednika tražili da ih zaštiti, njihovu djecu i njih, koji žele da ostanu da žive na Kosovu i Metohiji.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

16.04 - Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas povodom najnovijih dešavanja na sjeveru KiM da međunarodna zajednica mora da preduzme najoštrije mjere da se prekine sa jednostranim potezima koji će cijeli region dovesti pred situaciju "rat ili mir".

Međunarodna zajednica, kako je rekao, zaista treba da donese ključnu odluku šta želi na Kosovu i Metohiji - rat ili mir.

- Ovo što se sada dešava nije samo ruganje u lice čitavoj međunarodnoj zajednici, već predstavlja i pokušaj zastrašivanja sa krajnjim ciljem vojnog osvajanja sjevera KiM gdje žive Srbi i sa dodatnim ciljem da se oni protjeraju sa KiM - rekao je Dačić za Tanjug.

15.34 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Raški sa Srbima sa Kosova i Metohije. 

Na početku sastanka, Vučić je rekao da će saslušati sve, koliko god da traje, sat ili dva i da će odgovoriti na sva pitanja. 

Sastanku prisustvuju i ministri odbrane i unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mijsilović. 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

15.28 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po dolasku u Rašku prije sastanka sa predstavnicima Srba na sjeveru KiM da je povodom današnjih dešavanja kontaktirao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

- Čekam da se sretnem sa Srbima sa KiM. Kontaktirao sam Miroslava Lajčaka, rekao mu šta mislim i završio razgovor. Mislim da su Srbi bili najuznemireniji - rekao je Vučić za TV Prva, prenio je B92 na svom sajtu.

14.50 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Rašku na hitan sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.

14.03 - Stefanović i Mojsilović na putu ka Raški

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović na putu su ka Raški gdje će prisustvovati sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

14.00Elek: Teško povrijeđeni Srbin operisan, stanje trenutno stabilno

13.44 - Eparhija: Otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi

Eparhija raško-prizrenska pozvala je na smirivanje situacije na sjeveru KiM i najooštrije apelovala da se policijske snage hitno povuku jer situacija može dodatno da eskalira.

- Upotreba sile od strane albanske kosovske policije, posebno vatrenog oružja, predstavlja otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi i prijeti da izazove ogromnu bezbjednosnu nestabilnost - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije.

13.22 - Borelj poziva na hitan prekid nasilja

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj pozvao je na hitan prekid nasilja  i jednostranih poteza na sjeveru KiM.

13.06 - Kurti: Akcija završena, pozivam na smirenje

Iz kabineta premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija saopšteno je da je jutrošnja akcija sprovedena "u cilju borbe protiv krijumčarenja" u Prištini, Peći i Kosovskoj Mitrovici.

Kurti je pozvao na smirenje u severnom delu Kosovske Mitrovice i rekao da je akcija kosovske policije završena.

12.48 - Blokiran saobraćaj kamionima na magistralnom pravcu Mitrovica-Leposavić kod mesta Rudare. Barikada je od nekoliko kamiona a tu su i okupljeni građani. Nedaleko od njih ostaci nekoliko stotina čaura koje je ispalila policija.

12.20 - Petković: Desetine povrijeđenih, Kurti prevršio svaku mjeru

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da su desetine ljudi povrijeđene.

Teško je povrijeđen, odnosno upucan Srećko Sofronijević, rođen 1985. godine, kome se u hirurškoj sali u Kosovskoj Mitrovici bore za život, navodi Petković.

Naglasio je da je do ovoga dovelo "divljaštvo" Aljbina Kurtija, koji je, kako je istakao, prevršio svaku mjeru.

12.00 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se u Rašku na hitan sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Sastanak će se održati u 15 časova. 

11.51Teško povrijeđen Srbin u Zvečanu

U Zvečanu je ranjen Srbin i on se trenutno nalazi u teškom stanju.

- Povreda je nanijeta vatrenim oružjem,u predjelu grudnog koša. Povrijeđena mu je lopatica i rebro. On se nalazi u intezivnoj njezi i u teškom je stanju - rekao je hirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

11.36 - Brnabić: Pozivam međunarodnu zajednicu, KFOR i NATO da hitno reaguju

10.51 - Spriječen upad ROSU u poslovne objekte u Kosovskoj Mitrovici (FOTO/VIDEO)

Poslije kraćeg sukoba policija i pripadnici ROSU povukli su se u južni dio grada.

Јedinica za ekonomski kriminal pri kosovskoj policijskoj službi od jutros sprovodi akcije na širem području Kosova i Metohije, uključujući i sjeverne opštine, rečeno je Srni u Kosovskoj policijskoj službi.

Okupljeni građani su bacali kamenice, a policija je uzvraćala šok-bombama.

Tokom sukoba pričinjena je materijalna šteta na više civilnih automobila parkiranih u glavnoj ulici u Kosovskoj Mitrovici. 

10.01 - Akcija kosovske policije u Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici (VIDEO)