latinica  ћирилица
13/10/2021 |  12:07 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

Petković: Јoš jedna provokacija i pokušaj kriminalizacije sjevera

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković smatra da je akcija takozvane kosovske policije još jedna provokacija premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija pred lokalne izbore i pokušaj kriminalizacije sjevera, te dodao da je o tome obavijestio specijalnog izvjestioca EU za dijalog Miroslava Lajčaka.
Petar Petković  (Foto:kossev.info) -
Petar Petković (Foto:kossev.info)

Komentarišuići upad u Sjevernu Mitrovicu, u kojemm je takozvana kosovska policija upala i pretresala gradske apoteke, poslovni, stambeni prostor, skladišta robe u i provjeravala carinsku dokumentaciju, Petković je rekao da je takvo ponašanje Prištine prevršilo svaku mjeru i dodao da Kurti svakim svojim potezom pokušava da produbi krizu.

- Dok mi sve rešavamo dijalogom, imate Kurtija i druge koji krizama rešavaju stvari kako bi zauzeli sever Kosova, što im je opsesija. Pokušavaju da kriminalizuju sever - rekao je Petković za Televiziju Pink.

On je dodao da vlasti u Prištini ovim potezima pokušavaju da kompenzuju poniženje koje su pretrpjeli posljednjim dogovorom u Briselu.

Petković je pojasnio da Priština pretresima apoteka i magacina sa lijekovima pokazuje da krši sve sporazume, da joj dijalog nije bitan i da pokušava da pridobije poene pred lokalne izbore.

Prema njegovim riječima, Kurti to smišljeno radi i pokušava da napravi nove nerede, jer su propali jednostrani potezi koje je pokušao i sada ide na plan B, C i tako dalje.

Petković je apelovao da Srbi na Kosovu i Metohiji ostanu uzdržani i da ne reaguju na provokacije, a istakao je i da oni dobro znaju da uz njih stoje i država i njen predsjednik.

Ukazao je i na to da je od presudnog značaja da izađu na izbore i sačuvaju 10 opština.

Govoreći o negativnim izjavama predsjednika privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani i Kurtija o Samitu nesvrstanih u Beogradu, Petković je rekao da njihova reakcija pokazuje da ne mogu da podnesu to što je Beograd organizovao jedan tako važan skup.

- Ona /Osmani/ toliko državnika nije videla ni na slikama, koliko smo mi dočekali - rekao je Petković.

Srbi su jutros u Kosovskoj Mitrovici spriječili pripadnike kosovske policije da pretresu poslovne objekte. Okupljeni građani su bacali kamenice, a policija je uzvraćala šok-bombama.