latinica  ћирилица
13/10/2021 |  12:10 ⇒ 12:23 | Autor: SRNA

Burna sjednica Sabora zbog poskupljenja struje i hrane

Ovonedjeljni rad hrvatskog sabora započeo je burno pošto se većina poslanika opozicije govorima na slobodnu temu bavila poskupljenjima goriva, električne energije, hrane, a svi oni su pozvali vladu da interveniše ili uprotivnom, upozorili su, građanima prijeti siromaštvo.
Hrvatski sabor (foto: hrvatska-danas.com) -
Hrvatski sabor (foto: hrvatska-danas.com)

Poslanik opozicionog Mosta, Miro Bulj pozvao je vladu da donese mjere koje će neutralizovati rast cijena energenata i predložio da se HEP-u naloži da, dok traje zima, ne isključuje struju siromašnim građanima.

On je rekao da te mjere moraju biti hitne.

Bulj je u sabor donio litar ulja da bi upozorio da je “sto odsto skuplje“ nego lani i da je po cijeni bliže 20, nego 15 kuna.

Upozorio je da građani Hrvatske litar benzina plaćaju najskuplje u Evropi, da je u BiH litra goriva jeftinija za tri kune.

- Zbog rasta cijena energenata prijeti nam siromaštvo, nekontrolisano će prasti cijene hrane - rekao je Bulj i poručio vladi da građani nisu krivi što niko ne kontroliše marže trgovcima naftom i što država ne želi da se odrekne poreza.

Marijan Pavliček (HS) pozvao je, kako je naveo, “glavnog dnevnog političkog komentatora“, predsjednika države Zorana Milanovića, da se izjasni o uvođenju evra odlučivati pojedinci u svojim kabinetima ili hrvatski narod na referendumu.

- Milanović dnevno komentariše različite, vrlo banalne teme, a ćuti o ovoj koja tišti veliki broj građana i hrvatsku ekonomiju. Pozivamo ga da čujemo njegovo mišljenje - rekao je Pavliček, prenijeli su hrvatski mediji.

O rastu cijena govorila je i poslanica opozicionog SDP Mirela Ahmetović, koja je rekla da "koliko je Hrvatska fenomenalno mjesto za život, svjedoči to da je od 11. oktobra najavljeno da ljudi u Glini ostaju bez toplih obroka. Potrošnja struje je sve veća, kao i cijena hrane - rekla je ona uz apel vladi da se ovakve odluke više ne donose.

Navela je da "klovnovsko ponašenje vlade oko povećanja cijena za građane nije komedija, već da ovakvo ponašanje postaje horor".

Komentarisala je rast cijena električne energije i goriva i istakla da odmah treba uvesti preventivne vaučere za struju, te zatražila da da vlada smanji poreze.

- Ovolike cijene pokrenuće spiralu siromaštva i dovešće nas do nove ekonomske krize - upozorila je.

- Neka ne razmišlja, vlada to može. Ako izostane reakcija vlade, vladajući su ti koji će biti odgovorni za dodatno osiromašivanje građana. A samohvala premijera o sigurnoj Hrvatskoj ostaće utopija i laž - navela je Ahmetović.