latinica  ћирилица
13/10/2021 |  12:54 | Autor: SRNA

Šolaja: Rusija nezaobilazan faktor bezbjednosti na ovim prostorima

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja rekao je da je Rusija nezaobilazan faktor bezbjednosti na jugoistoku Evrope uprkos posljednjim ocjenama članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika DŽaferovića da je za BiH članstvo u NATO-u od suštinskog političkog i bezbjednosnog značaja.
Miloš Šolaja - Foto: RTRS
Miloš ŠolajaFoto: RTRS

Šolaja je izjavio Srni da svako tumači političke procese kako mu odgovara, pa tako Komšić i DŽaferović nastoje da pridobiju glasačko tijelo u Federaciji BiH.

On je objasnio da je, pored NATO vojnog saveza, Rusija važan i nezaobilazan faktor bezbjednosti na jugoistoku Evrope, te da na tom planu treba voditi računa i o uticajima Velike Britanije, Turske...

- Treba voditi računa o svim interesima na planu bezbjednosti na ovim prostorima, što je opet osnova za proces stabilnosti jugoistoka Evrope. Napadi Komšića i DŽaferovića /koji istupaju u ime Federacije BiH/ samo su izraz njihovih politika i ne mogu da odraze realne odnose na jugoistoku Evrope - pojasnio je Šolaja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član tog predsjedništva Šefik DŽaferović sastali su se sa predsjednikom Letonije Egilsom Levitsom, a tom prilikom su razmijenjena mišljenja o navodnom agresivnom političkom uticaju Rusije na prostor Zapadnog Balkana, te je zaključeno da je za BiH članstvo u NATO-u od suštinskog političkog i bezbjednosnog značaja.