latinica  ћирилица
13/10/2021 |  12:57 ⇒ 16:42 | Autor: SRNA

Špirić: Postoji spremnost da se razgovara bez međunarodnih predstavnika

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić rekao je poslije neformalnog sastanka sa predsjedavajućim Doma naroda Bakirom Izetbegovićem i drugim zamjenikom Draganom Čovićem da postoji spremnost da se razgovara bez međunarodnih posrednika.
Nikola Špirić - Foto: dnevni avaz
Nikola ŠpirićFoto: dnevni avaz

Špirić je istakao da nije problem da se zakoni donose u parlamentu BiH, nego da je problem ako ih nameće visoki predstavnik.

On je dodao da je riječ o klasičnoj zamjeni teza i da SNSD-u nije problem da se zakon donese u parlamentu i da o zakonu treba razgovarati.

- Zašto ovdje nema potrebe za dijalogom? Zato što uvijek neko očekuje da će neko da nametne taj zakon. To je Božija kazna za BiH - rekao je Špirić na konferenciji za novinare nakon neformalnog sastanka u Sarajevu.

Špirić je naveo da sve materije koje se mogu zakonski oblikovati, traže politički dijalog.

- Bili smo mi u parlamentu blizu nekih krucijalnih rješenja, pa se od toga odustajalo - podsjetio je Špirić.

Špirić je rekao da se uvijek govori da je problem u SNSD-u.

On je istakao da je danas razgovarano otvoreno o izazovima i problemima kojih su svi svjesni, te da je dogovor da unutrašnji dijalog mora da postoji.

- Drago mi je da preovladava stav da razgovori u BiH nemaju alternativu i da se o svim otvorenim pitanjima razgovara bez posrednika - rekao je Špirić.

- Vi znate da već duže vrijeme iz Narodne skupštine Republike Srpske stižu zahtjevi za razgovore i nećemo se igrati gluvih telefona - rekao je Špirić.

Špirić tvrdi da ne postoje stvari o kojima se politički ne može razgovarati.

- Ako nema razgovora, nema ni dogovora. BiH nakon 25 od Dejtona u situaciji je da visoki predstavnici nameću zakone. Moramo izlaziti iz te situacije, a taj dogovor neće raditi niko iz vana. Drugarski smo razgovarali o svim izazovima, postoje stvari gdje imamo različita viđenja - rekao je Špirić.