latinica  ћирилица
13/10/2021 |  13:24 ⇒ 02/02/2022 | 18:17 | Autor: SRNA

Deđanski: Zaključak o potrebi članstva BiH u NATO nije relevantan

Analitičar iz Beograda Stevica Deđanski nazvao je antiruskim predstavnicima Željka Komšića, Šefika DŽaferovića i predsjednika Letonije Egilsa Levitsa, a za dvojicu članova Predsjedništva BiH je rekao da nemaju pravo da nastupaju u ime BiH.
Stevica Deđanski - Foto: SRNA
Stevica DeđanskiFoto: SRNA

Deđanski je izjavio Srnu da su tri antiruska predstavnika donijela zajednički zaključak koji nije relevantan o potrebi članstva BiH u NATO i navodnom agresivnom uticaju Rusije na zapadni Balkan.

- Јa bih šaljivo komentarisao - "što je babi milo, to joj se snilo". Tri antiruska predstavnika kao što su predstavnici hrvatsko-bošnjačkog entiteta u BiH i predsjednik Letonije, kao osvedočene zemlje koja u svemu vidi problem u Rusiji, našli su zajednički zaključak, koji nije relevantan - pojasnio je Deđanski.

Prema njegovim riječima, ono što njih sve boli, pogotovo u BiH, je što imaju samo dva predstavnika bošnjačke zajednice, a to je Komšić i DŽaferović iz stranke Bakira Izetbegovića.

- Oni bi voljeli da imaju i srpskog, odnosno predstavnika iz Republike Srpske, koji bi takođe zastupao bošnjačke interese. Zbog toga njima smeta srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zato što to neće da radi i to im je "kamen spoticanja" - ocijenio je on.

Ništa to, kaže Deđanski, njima ne bi bilo sporno da je tu Dodik ili bilo ko drugi koji bi ispunjavao želje bošnjačkog naroda.

- Tako da su svi ti njihovi skupovi na kojima napadaju Dodika maska za njihovu frustraciju, jer imaju člana Predsjedništva iz Republike Srpske koji brani interese Republike Srpske i srpskog naroda, poštujući Dejton i međunarodno pravo - naglasio je on.

Deđanski navodi da su Komšić i DŽaferović navikli na drugi način djelovanja, ali da im to sada "ne ide" iz raznih razloga, prije svega zbog ojačane Republike Srpske, kao i ojačane pozicije Srbije u međunarodnoj zajednici.

Prema njegovim riječima, Dodik sprovodi uspješnu spoljnu politiku i politiku nacionalnih interesa i čvrsto stoji na odbrani prava Srba iz Republike Srpske.

- Oni bi željeli da imaju nekoga drugog, ali na sreću, srpski narod to prepoznaje i daje podršku Dodiku - rekao je Deđanski.

Deđanski je istakao da Komšić i DŽaferović nemaju pravo da nastupaju u ime BiH, kao što nije imao pravo ni bivši visoki predstavnik Valentin Incko, kao ni njemački diplomata Kristijan Šmit, ali da oni, ipak, krše međunarodno pravo.

- I može im se da ga krše. Samo što to ne može da bude verifikovano u svetu i zato su nervozni i svoju frustraciju liječe time što mrze Srbiju, srpski narod, Republiku Srpsku i sve što je vezano za Srbiju. Ali, šta im mi tu možemo? - kaže Deđanski.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik DŽaferović sastali su se sa predsjednikom Letonije Egilsom Levitsom, a tom prilikom su razmijenjena mišljenja o navodnom agresivnom političkom uticaju Rusije na prostor zapadnog Balkana, te je zaključeno da je za BiH članstvo u NATO od suštinskog političkog i bezbjednosnog značaja.