latinica  ћирилица
13/10/2021 |  13:32 ⇒ 18:42 | Autor: RTRS

Potpisan ugovor o donaciji AP Vojvodine manastiru Rmanj (VIDEO)

Iz budžeta Pokrajinske vlade Vojovodine, preko Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu izdvojeno je tri miliona dinara, što je oko 50 hiljada maraka, za izgradnju i uređenje dijela manastira Rmanj u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj.
Potpisan ugovor o donaciji AP Vojvodine manastiru Rmanj (Foto: TANJUG/ POKRAJINSKA VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP) -
Potpisan ugovor o donaciji AP Vojvodine manastiru Rmanj (Foto: TANJUG/ POKRAJINSKA VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP)

Ugovor o donaciji potpisan je u Novom Sadu uz prisustvo predsjednika Pokrajinske vlade, Igora Mirovića.

Na donaciji se zahvalio episkop Bihaćko-petrovački Sergije koji je istakao da će pomoć manastiru Rmanj koji se nalazi u Martin Brodu blizu Drvara, doprinijeti borbi srpskog naroda za opstanak na tim prostorima.

- Ova pomoć će doprinijeti opstanku manastira i ostanku naroda na tom prostoru. Konkretno obnavljamo dio posvećen ktitoru manastira, Katarini Branković. Manastir je u 16.vijeku bio i sjedište mitropolije Donjobosanske, tako da ima i veliku istorijsku vrijednost - kazao je episkop Sergije.

Mirović je istakao da su ovom donacijom željeli da doprinesu obnovi svetinje, ali i opstanku naroda koji živi na toj teritoriji.

- Inače u kontinuitetu pomažemo obnovu manastira i crkava u regionu i to činimo iz srca sa vjerom i potrebom da obnovimo svetinje i na taj način ohrabrimo naš narod u krajevima u kojima nema dovoljno ljudi zbog poznatih događaja iz 90-tih godina, ali i da pokažemo pravo srce Vojvodine i solidarnost i nastavićemo to da činimo i u budućnosti - dodao je Mirović.