latinica  ћирилица
13/10/2021 |  13:37 | Autor: SRNA

Prevencija - spas od slabovidosti i sljepila

Klinika za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Udruženje oftalmologa Srpske obilježiće sutra u Banjaluci Svjetski dan vida, tradicionalno drugog četvrtka u oktobru, a posebno će se posvetiti problemu slabovidosti kod djece.
UKC Srpske - Foto: RTRS
UKC SrpskeFoto: RTRS

Iz Klinike za očne bolesti saopšteno je da je ove godine u fokusu borba protiv slabovidosti i sljepila kod najmlađih, a tim povodom ova klinika i Udruženje oftalmologa Republike Srpske daće doprinos globalnoj kampanji borbe protiv sljepila.

- Klinika za očne bolesti UKC-a Republike Srpske tokom proteklih godina redovno je organizovala skrining glaukoma, a naši oftalmolozi su veoma često javnosti ukazivali na značaj redovnih pregleda, zahvaljujući kojima je moguće otkriti brojna oboljenja koja mogu dovesti do ugrožavanja vida - rekli su iz Klinike.

U saopštenju se navodi da u Klinici za očne bolesti već više decenija uspješno radi Kabinet za strabizam i ambliopiju u kojem se vrše detaljni dijagnostički pregledi i strabološko liječenje slabovide djece sa različitim tipovima razrokosti.

U Kabinetu se tretira više od 3.000 djece godišnje, a najveći broj je školskog uzrasta kod kojih je slabovidost, nažalost, uočena tek nakon sistematskog pregleda za upis u školu.

- Slabovidost može da se otkrije i ranije, još u predškolskom uzrastu, te može da se liječi i prije upisa u školu - ukazali su iz Klinike za očne bolesti.

Otkrivanje slabovidosti kod djece u ranijoj životnoj dobi daje daleko veće mogućnosti da se odgovarajućim liječenjem uspostavi normalna oštrina vida, ističe se u saopštenju.

S tim ciljem oftalmolozi UKC-a Republike Srpske žele da u banjalučkim vrtićima organizuju skrining slabovidosti u predškolskoj dobi ispitivanjem vidnih funkcija.

- Zajedno sa Udruženjem oftalmologa Republike Srpske planirano je da se ove aktivnosti preduzmu u vrtićima širom Srpske - navodi se u saopštenju.

Radi što ranijeg otkrivanja i liječenja oboljenja koja ugrožavaju vid kod najmlađih, a posebno kod prijevremeno rođenih beba, Klinika UKC-a Srpske za očne bolesti oformila je i poseban Kabinet za retinopatiju ovih novorođenčadi.

U saopštenju se navodi da se tu tretiraju sve prijevremeno rođene bebe iz cijele Republike Srpske, te se primjenjuje dijagnostika i liječenje primjenom odgovarajućih lijekova u oko ili primjenom lasera u tretmanu oboljenja njihove mrežnjače.

- Naročito je važno da se sva oboljenja oka kod najmlađih, a posebno kod prijevremeno rođenih beba, prepoznaju već sa prvim znacima njihovog pojavljivanja kako bi se primijenio pravovremeni tretman svakog oboljenja koje bi dovelo do ugrožavanja vida, slabovidosti ili sljepila kod naše najmlađe populacije - ističe se u saopštenju.

Iz Klinike za očne bolesti ukazali su da samo pravovremeno otkrivanje i liječenje oboljenja oka kod djece može spriječiti nastanak slabovidosti i sljepila.

Konferencija za medije povodom Svjetskog dana vida planirana je sutra u 12.00 časova u holu Centralnog medicinskog bloka UKC-a, ulaz od heliodroma.

Medijima će se obratiti pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove Slobodan Hajder, oftalmolog Milka Mavija, načelnik Klinike za očne bolesti i predsjednik Udruženja oftalmologa Republike Srpske Vesna Ljubojević, te oftalmolog Dejan Vojčić.