latinica  ћирилица
13/10/2021 |  13:57 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Čović: BiH je u najlošijoj političkoj situaciji od Dejtona

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović ocijenio je danas nakon neformalnog sastanka sa predsjedavajućim Doma naroda Bakirom Izetbegovićem i prvim zamjenikom Nikolom Špirićem da je BiH trenutno u najlošijoj političkoj situaciji od Dejtona.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

- Kafa je bila uspješna, ali sve drugo je bilo na nivou da smo se razumjeli - rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Čović je istakao da je Republika Srpska i danas samostalan entitet, te da je to po Dejtonskom sporazumu definisano.

- Nemate problema oko toga, bar Dejton je to jasno definisao. I moja molba onima koji vole BiH jeste da čitaju Ustav, a ne da mi dolivamo i kažemo šta bi bilo dobro. Čini se da ćemo Ustav teško promijeniti - smatra Čović.

On je dodao da ne želi komentarisati zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

- Imamo nametnuto rješenje, sve drugo može biti dogovor svih onih u parlamentu, a naznake šta bi ko volio, ne volio, suvišno je komentarisati - rekao je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

On je naveo da HDZ ima svoju viziju BiH, te da je to zemlja u kojoj će sva tri naroda biti do kraja ustavno ravnopravna.

- Davno sam rekao da nam niko ne može birati predstavnike - dodao je Čović.

Čović je napomenuo da je i više puta rekao da se "etnički predznak može brisati".

- Ali, nije to etnička odrednica, to neko miješa. Ne vidim predznake u Ustavu. Imamo jasnu odrednicu - rekao je Čović.