latinica  ћирилица
13/10/2021 |  14:08 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Simović: NATO put nema konsenzus, svaka druga politika više dijeli BiH

NATO put u BiH nema konsenzus, a svaka druga priča je retrogradna politika koja ne donosi dobro nikome, smatra doktor političkih nauka Vlade Simović.
Vlade Simović (foto: Milorad Milojević / RFE) -
Vlade Simović (foto: Milorad Milojević / RFE)

Komentarišući sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i člana Predsjedništva Šefika DŽaferovića sa predsjednikom Letonije Egilsom Levitsom, na kojem je zaključeno da je za BiH članstvo u NATO od suštinskog političkog i bezbjednosnog značaja, Simović je istakao da ta priča nije ništa drugo nego proces lobiranja i zagovaranja politike koja više dijeli BiH nego što je ostavlja u miru.

- Činjenica da je riječ o baltičkoj zemlji koja ima izrazito izgrađen rusofobni stav, navodi nas na zaključak da su Komšić i DŽaferović našli plodno tlo kada je riječ o sagovorniku sa kojim dijele vrlo slične ideje - rekao je Simović Srni.

Prema njegovim riječima, te ideje su u ogromnoj mjeri rusofobne s jedne strane, a proatlantske, odnosno pronatovske s druge strane.

- Bilo je za očekivati da će jedan takav skup ljudi sa već izgrađenom predrasudom prema Rusiji i sa jednim izgrađenim pozitivnim stavom prema NATO, upravo dovesti do takvih zaključaka - naglasio je Simović.

Međutim, tvrdi on, bez obzira na to lobiranje koje provode DŽaferović i Komšić u vezi sa njihovom željom da BiH postane dio NATO, ta politika nema uporište u realnoj stvarnosti BiH.

Realna stvarnost BiH, smatra Simović, jeste da oko tog pitanja ne postoji konsenzus ni unutar Predsjedništva BiH niti unutar Parlamenta, bilo da je riječ o Predstavničkom domu ili Domu naroda.

- Posebno ne postoji konsenzus kada je riječ o Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja kao jedan od dva ravnopravna entiteta ima svoju moć i legitimitet, a ona se jasno izrazila protiv ulaska BiH u NATO - zaključio je Simović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član tog predsjedništva Šefik DŽaferović sastali su se sa predsjednikom Letonije Egilsom Levitsom, a tom prilikom su razmijenjena mišljenja o navodnom agresivnom političkom uticaju Rusije na prostor Zapadnog Balkana, te je zaključeno da je za BiH članstvo u NATO od suštinskog političkog i bezbjednosnog značaja.