latinica  ћирилица
13/10/2021 |  14:52 ⇒ 14:53 | Autor: Večernje novosti

"Nečista krv" otvara Borine pozorišne dane

Na manifestaciji publici će se predstaviti i ansambli novosadskog, bijeljinskog, novopazarskog i Narodnog pozorišta u Prištini sa sjedištem u Gračanici, kao i još dva beogradska teatra.
 - Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

"Od Sofke do Nejre" slogan je pod kojim će se teatri takmičiti za neku od nagrada žirija koji će ove godine ocijeniti najbolju predstavu, dramaturgiju, dramatizaciju, adaptaciju, mušku i žensku ulogu, ili za nagradu publike koja će nositi ime utemeljivača festivala Radoslava Radivojevića.

Pored "Narodne drame", ljubitelji pozorišne umjetnosti biće u prilici da pogledaju jedan od rijetko izvođenih komada Branislava Nušića, porodičnu dramu "Pučina" u izvođenju Јugoslovenskog dramskog pozorišta i režiji Egona Savina, koja je na repertoaru drugog dana festivala.

Narednog dana će se publici u Vranju predstaviti Novosadsko pozorište tročasovnom izvedbom "Ane Karenjine", po motivima Tolstojeve knjige, a u režiji Dejana Projkovskog.

U ponedjeljak, 25. oktobra na repertoaru će se naći predstava Gradskog pozorišta Semberija iz Bijeljine "Ivanovo samoubistvo", rađena po motivima Čehova, režisera Davida Alića.

Pozorišnim komadom "64" predstaviće se glumci beogradskog Ateljea 212 u utorak, 26. oktobra. Režiju te drame potpisuje Alisa Stojanović.

Predstava "Ako dugo gledaš u ponor" Regionalnog pozorišta Novi Pazar, rađena prema istoimenom romanu Enesa Halilovića, autora i reditelja Zlatka Pakovića, biće izvedena pretposljednjeg dana manifestacije, a na zatvaranju, 28. oktobra, će u čast nagrađenih nastupiti ansambl Narodnog pozorišta u Prištini sa sjedištem u Gračanici predstavom "Placebo", po tekstu Aleksandra Јugovića, u režiji Isidore Goncić.

Ekipa vranjskog pozorišta je krajem avgusta počela sa probama nove predstave "Okamenjeno more", a u planu je da ona bude izvedena pred početak Borinih dana, 21. oktobra na Dan pozorišta i smrti pisca Borisava Stankovića po kome vranjski teatar nosi ime.

Vranjski teatar ove godine obilježava i 125 godina od izvođenja prve predstave. Bio je to Njegošev "Gorski vijenac" u režiji Radoja Domanovića koji je tada bio profesor Gimnazije u Vranju.