latinica  ћирилица
13/10/2021 |  15:11 ⇒ 15:20 | Autor: SRNA

Košarac: Namjenska industrija u Srpskoj i FBiH bilježi značajan razvoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac posjetio je danas 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021", koji se održava u Beogradu.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Tom prilikom, on je obišao štandove kompanija namjenske industrije Republike Srpske - Tehničkog remonta Bratunac /TRB/, te vazduhoplovnih zavoda bijeljinskog "Orla" i banjalučkog "Kosmosa".

Na marginama sajma, ministar Košarac je razgovarao i sa predstavnicima kompanije Unis Gineks iz Goražda.

On je istakao da namjenska industrija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH posljednjih godina bilježi značajan rast i razvoj, te da su domaće kompanije postale prepoznatljive na međunarodnom tržištu.

- Namjenska industrija zauzima značajan dio u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara nadležno je za izdavanje isprava za uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme, te robe posebne namjene. U prošloj godini izdali smo 283 dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme, čija je ukupna vrijednost 493.035.572 evra - rekao je Košarac.

Tokom posjete sajmu, Košarac je zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem obišao najpoznatiji proizvod TRB-a - multifunkcionalno oklopno vozilo "Despot - sa daljinsko-upravljivom borbenom stanicom najnovije generacije.

- TRB, "Orao" i "Kosmos" su perjanice namjenske industrije Republike Srpske, koje se na beogradskom sajmu pojavljuju kao prepoznatljivi izvoznici vojne opreme i naoružanja - istakao je Košarac.