latinica  ћирилица
13/10/2021 |  16:57 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Pale: Posthumno uručena 44 odlikovanja (VIDEO)

Porodicama poginulih boraca sa područja opština Pale, Sokolac i Istočna Ilidža, uručena su 44 posthumna odlikovanja ,medalje zasluga za narod, kojima je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posthumno odlikovala borce iz ove tri opštine. U 2021. godini dodijeljeno je 396 medalja a ukupno do sada 2.541.
Pale - posthumna odlikovanja - Foto: SRNA
Pale - posthumna odlikovanjaFoto: SRNA

Izaslanik predsjednice Republike Srpske Slobodan Župljanin i zamjenik načelnika opštine Pale Srđan Butulija uručili su Medalje zasluga za narod porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

- Današnja posthumna odlikovanja na Palama su za naše heroje, borce Vojske Republike Srpske koji su za ovu državu dali ono što se najviše moglo dati, a to su njihovi životi. Na ovaj način Republika Srpska i srpski narod želi da se barem u jednom dijelu oduži tim ljudima i da ih spomenemo - rekao je Župljanin.

Župljanin je naveo da je za ovu godinu planirana dodjela 396 odlikovanja, te da je plan kabineta i same predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović da u sljedećoj godini završe taj posao jer poslije 30 godina rata porodice nemaju prava da čekaju za zaslužena odlikovanja.

Zamjenik načelnika opštine Pale Srđan Butulija rekao je da su danas u ovoj lokalnoj zajednici posthumno uručili 44 odlikovanja porodicama poginulih boraca i time iskazali veliku zahvalnost i poštovanje borcima koji su dali živote za nastanak i odbranu Republike Srpske.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu Nevenka Gaco izgubila je brata blizanca i supruga, te se u ime porodica poginulih boraca zahvalila predsjedniku Republike Srpske na ukazanoj počasti i poštovanju za najmilije.

- Poslije 30 godina smo dočekali da oni dobiju odlikovanja. Sada vidimo da ove porodice nisu zaboravljene. Zahvaljujem se i načelniku opštine Pale Bošku Јugoviću, koji je ukazao veliko poštovanje prema porodicama poginulih boraca, koji je prošle godine sanirao krov na zgradi porodica poginulih na Repcima - navela je Gaco.

Momirka Pajić, koja je u ratu izgubila muža, rekla je da joj je ovo odlikovanje probudilo mnogo emocija, nažalost, najviše negativnih, te je zahvalila svima koji su se sjetili članova porodica poginulih boraca.

Svjetlana Lizdek, koja je izgubila oca, rekla je da komadić metala, koji su danas primili, kao i plaketu, znače tri stvari za porodice - a to je žal što ljudi to nisu primili u svoje ruke, što nisu malo duže bili sa njima, ali ipak i ponos na njihovu hrabrost, velikodušnost i požrtvovanost.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ove godine, povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Repulike Srpske i 15. septembra, Dana poginulih i nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, odlikovala je 396 poginulih boraca Vojske Srpske, Medaljom zasluga za narod.

U Kabinetu predsjednice Srpske planirano je da dodjela posthumnih odlikovanja bude u potpunosti završena do kraja iduće godine.