latinica  ћирилица
13/10/2021 |  17:33 | Autor: SRNA

Fon der Lajen: Moguće mjere protiv Varšave

Šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen zaprijetila je da će preduzeti mjere protiv Varšave kao odgovor na presudu Ustavnog suda u kojoj se kaže da su neki zakoni EU nespojivi sa Ustavom Poljske.
Ursula fon der Lajen (Foto: dw.com) -
Ursula fon der Lajen (Foto: dw.com)

- Fon der Lajenova je na sastanku komesara EU rekla da je početna analiza presude poljskog Ustavnog suda pokazala da predstavlja ozbiljan problem za 27-člani blok - prenijela je komesar za energetiku Kadri Simson.

U slučaju da ova zabrinutost bude potvrđena dubljim ispitivanjem implikacije presude, Fon der Lajenova najavila je kao odgovor nekoliko opcija.

To uključuje pokretanje daljih postupaka zbog kršenja prava protiv Poljske, koji bi mogli dovesti do postupka pred Evropskim sudom pravde i na kraju rezultirati finansijskim sankcijama protiv Varšave.

Novi mehanizam vladavine prava EU, takođe, bi mogao biti aktiviran, rekla je Simsonova. Ovaj mehanizam uskraćuje i stopira isplate iz budžeta EU državama za koje se veruje da krše zakon bloka.

Brisel je već pokrenuo postupak "po članu 7" protiv Poljske zbog kršenja vrijednosti EU, što bi moglo dovesti do suspendovanja glasačkih prava u Savjetu EU.

Evropska komisija pokrenula je 2017. godine procese u vezi sa poljskim pravosudnim reformama, ali je slučaj godinama trajao.

Ipak, Ursula fon der Lajen mogla bi da proširi slučaj i uključinajnoviju presudu Ustavnog suda Poljske.

Sud je početkom oktobra presudio da određeni elementi prava EU krše poljski Ustav, dajući tako nacionalnom pravu prednost nad pravom EU.

Evropska komisija smatra da pravo EU generalno ima prednost nad nacionalnim pravom, navodi DPA.