latinica  ћирилица
13/10/2021 |  17:51 ⇒ 17:51 | Autor: SRNA

Suđenje Drekoviću: Odbrana izvela svoje svjedoke

Pred Sudom BiH danas je u nastavku suđenja bivšem komandantu Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću odbrana izvela svoje svjedoke koji su govorili u korist optuženog za artiljerijske napade na Kalinovik 1995. godine.
Suđenje Drekoviću - Foto: RTRS
Suđenje DrekovićuFoto: RTRS

Oba svjedoka odbrane, Kemal Suljević, koji je bio zamjenik komandanta i načelnik štaba izviđačko-diverzantskog bataljona Četvrtog korpusa, i Nihad Šehić, nekadašnji komandant 48. brdske brigade Četvrtog korpusa, naveli su da naređenja o napadu nije izdao optuženi.

Šehić je naveo da je tokom akcije "Treskavica 95" Glavni štab takozvane Armije BiH izdao direktive, na osnovu kojih su jedinice planirale svoja borbena dejstva, prenosi Birn.

- Osim mene, naređenja je izdavao načelnik štaba 48. brigade Osman Banda, koji je kasnije poginuo. Mi smo imali konkretne planove, bili smo borbena jedinica, imali smo autonomiju u odlučivanju - rekao je Šehić.

Ramiza Drekovića, nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane ABiH, optužnica tereti da je od 21. maja do 7. juna 1995. godine naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići, opština Konjic, neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je jedna 15-godišnjakinja poginula, a nekoliko civila ranjeno.

Suđenje će biti nastavljeno 27. oktobra.