latinica  ћирилица
13/10/2021 |  17:57 ⇒ 18:34 | Autor: RTRS

Đokić: Prisustvo delegacije Vlade Srpske na forumu u Moskvi veoma značajno (AUDIO)

"Ruska energetska sedmica 2021" nametnula se kao ključni događaj na međunarodnom poslovnom planu kao nepristrasna platforma za razmatranje ključnih pitanja koja utiču na energetski sektor i njegove razvojne izglede, izjavio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić predstavljajući Vladu Republike Srpske na ovom međunarodnom forumu u Moskvi.


Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je naglasio da se na ovom forumu na poseban način obrađuje tema tradicionalnih i obnovljivih izvora energije.

- Razmatra se opcija novih horizonata međunarodne saradnje u energetskom sektoru, a posebno u kontekstu karbonske neutralnosti. Ovdje se govori o potpuno novim trendovima u oblasti energetike - rekao je Đokić.

Na ovom forumu prisutni su predstavnici velikog broja država, kao i šefovi velikih korporacija sa vodećim stručnjacima u oblasti energetike, rekao je Đokić.

Đokić je istakao da je veoma značajno to što je na "Ruskoj energetskoj sedmici 2021" prisutna i delegacija Vlade Srpske, dodavši da se na ovom forumu razmatra širok spektar pitanja.

- Svijet se suočava sa potrebom da kvalitetno odgovori na upotrebu fosilnih goriva, odnosno na to kakva će biti budućnost uglja u svijetu, kakvi su globalni trendovi i šta se dešava u oblasti elektro-energetske industrije u svijetu - izjavio je Đokić.

Poručio je da je važan segment i digitalna transformacija i djelovanje u okviru bezbjednosti IT infrastrukture od sajber napada.

- Ovdje se razmatraju i pitanja koja se odnose na dolazeća nova tehnološka rješenja. Ona pokrivaju širok spektar razvoja tehnologija energetske tranzicije, uticaja i na razvoj i život u lokalnim zajednicama - rekao je Đokić.

Đokić je dodao da je nezaobilazno i pitanje regulatornog napretka u oblasti energetike, a naročito je važno pitanje poboljšanja bezbijednosti životne sredine u korištenju različitih izvora energije, s ciljem da se da kvalitetan doprinos nesmetanom razvoju čovječanstva.