latinica  ћирилица
13/10/2021 |  18:35 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Broj preminulih podsjeća na "crni novembar" prošle godine (VIDEO)

Novembar 2020. godine – 622 smrtna slučaja uzrokovana zarazom virusom korona. Tačnije, 16 odsto od ukupnog broja smrtnih ishoda u Srpskoj. Ovo je "crni" mjesec u dosadašnjem toku pandemije.
Virus korona (Foto: N1) -
Virus korona (Foto: N1)

Gotovo godinu dana kasnije cifre ponovo rastu. Tokom 13 dana oktobra 240 smrtnih ishoda – od kojih sve više mlađih osoba.

- U aprilu oko 15 odsto od ukupnog broja smrtnih ishoda. Septembar negdje devet odsto od ukupnog broja smrtnih ishoda. Vidimo da su to i dalje visoke cifre i vidimo da je nažalost ono što smo vidjeli samo u novembru a to je značajan broj preminulih mlađih osoba - naglasila je Јela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dodatni rizik je i činjenica da se mladi opiru vakcinaciji. Podaci najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj kažu da hospitalizaciju zahtijeva tek 10 odsto vakcinisanih pacijenata.

- I dalje se držimo što se tiče prosjeka vakcinisanih i nevakcinisanih, na nešto manje od 10 odsto vakcinisanih pacijenata od kojih nijedan na mom odjelu ne zahtijeva kiseoničku podršku. Imaju registrovanu upalu pluća, ali ne sa nešto dramatičnom kliničkom slikom - kaže Danijel Đekić, šef Kovid odjeljenja u UKC-u Republike Srpske.

Statistiku obolijevanja mladih nevakcinisanih lica prati i Prijedor. Od trenutno 109 osoba pozitivnih na virus korona, 24 učenika.

- Od virusa obolijevaju sve dobne skupine, naročito je naglasak sada na radno aktivno stanovništvo od 30 do 50 godina, školsku djecu i nevakcinisana lica - poručila je Ivana Šalabalija, portparolka Doma zdravlja Prijedor.

U Republici Srpskoj, testirano je 569 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 212 osoba. Prijavljen je 21 smrtni slučaj. Raste procenat smrtnosti mlađih lica, u prvom redu nevakcinisanih.

Situacija i u Srbiji alarmantna. U bolnici u Batajnici 10 puta više pacijenata nego ljetos. Krevete pune nevakcinisani mladi ljudi, a procenat smrtnosti poražavajući.

- Pogubno je i najtragičnije to što smo u posljednjih pet dana izgubili pet mladih života od kojih je najstariji imao 26 godina. Bitku sa bolešću su izgubili mladi pacijenti sa udruženim bolestima, a zamislite kako će proći oni sa 70-80 godina - kaže Tatjana Adžić Vukićević, direktorka bolnice Batajnica.

U Leskovcu prošireni kovid bolnički kapaciteti. U bolnici u Vršcu od 61 pacijenta, 58 na kiseoničkoj podršci.

- Oko 90 odsto su nevakcinisani, a struktura od najmlađih, juče smo imali od 1980. pa do 2005. godišta - ističe Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu.

U Republici Srpskoj vakcinisano je 35 odsto stanovništva.

Iako prioritet ostaje vakcinacija prvom i drugom dozom, u Srpskoj uskoro počinje i primjena treće doze za lica kojima imuni odgovor vremenom pada - osobe sa hroničnim oboljenjima, stariji od 65 godina i zdravstveni radnici.