latinica  ћирилица
13/10/2021 |  18:40 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Izetbegović zadovoljan stavovima SDS-a i PDP-a (VIDEO)

Republika Srpska, kao i Federacija BiH samostalna je do određenog nivoa koji joj garantuje Dejtonski sporazum, izjavio je danas lider HDZ-a Dragan Čović komentaršiću juče promovisan koncept Samostalna Republika Srpska u okviru Dejtonske BiH.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Istovremeno, lider SDA Bakir Izetbegović priziva intervenciju OHR-a i Ustavnog suda i prijeti Srpskoj Oružanim snagama.

Pri tome primjećuje da opozicone stranke iz Srpske ne prate politiku koja je, kako kaže, uperena protiv stabilnosti u BiH. U Sarajevu je održana tzv. radna kafa rukovodstva Doma naroda PS BiH na kojoj se pokušao postići dogovor o održavanju sjednice.

"Radna" kafa je popijena, ali sjednice Doma Parlamentarne skupštine neće biti jer srpski delegati poštuju odluku Narodne skupštine Republike Srpske.

- Kafa je bila uspješna, ali sve drugo je bilo na nivou da smo se razumjeli - rekao je Čović nakon sastanka.

A sve drugo potvrđuje da BiH nikada nije bila u goroj političkoj krizi.

Inckov zakon, odluka Ustavnog suda o šumama Srpske prelili su čašu, Republika Srpska traži razgovore o izvornom Dejtonu, poziciji OHR-a, vraćanju nasiljem visokih predstavnika otetith nadležnosti ali...

- Јa o tome neću da pregovaram, ni pod koju cijenu - istakao je Izetbegović.

Ovakav stav zapravo potvrđuje opravdanost zahtjeva Srpske da se BiH vrati na fabričko podešavanje tj. na Dejton. Koncept "Samostalna Republika Srpska u okviru dejtonske BiH" biće oboren odlukama Ustavnog suda i OHR-a, zaprijetio je Izetbegović.

- Vidimo juče poruke opozicionih stranaka iz Republike Srpske da neće pratiti neke politike koje su sve oštrije, sve direktnije, uprene na stabilnost i mir u BiH. Dakle očekujem da se OHR upusti u borbu sa separatističkim i secesionističkim politikama u Srpskoj, moraće se stati u kraj tome, moraće se supropstaviti pravosudni sistem, sigurnosne službe, ako se udari na teritorijalni integritet suprostaviće se Oružane snage, OHR, međunarodni zajednica, mi - istakao je Izetbegović.

Čime je sve zaprijetio i time dao argument Srpskoj da pravi i sopstvenu vojsku i obavještajnu službu.

Izetbegovićevo otrežnjenje uslijedilo je koji minut kasnije kada je Dragan Čović sa iste govornice, hladno rekao da je Srpska de fakto samostalna i da je veća opasnost od onih koji BiH vide bez tri konstitutivna naroda.

- Republika Srpska je kao i Federacija samostalna do jedne zavidne razine, to Dejton jasno definiše - kaže Čović

Ne preostaje nam ništa drugo nego da razgovaramao o svim izazovima, podsjetio je Nikola Špirić dvojicu kolega na davno pruženu ruku iz Srpske da se unutar BiH, bez međunarodnih posrednika traži rješenje za sve probleme.

- BiH je nakon 25 godina u situaciji da visoki predstavnik nameće zakone, moramo izlaziti iz te situacije ali te odgovore neće tražiti niko izvana već u BiH ako postoji sremnost za to pojasnio je Špirić.

Bakir Izetbegović nije spreman na trojni format sastanka sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem. Ili sam, oči u oči sa Dodikom ili širi sastanak stranačkih delegacija. Sutra je u Banjaluci.

- Spreman sam s njime o tome direktno razgovarati jedan na jedan, u Banjaluci kada budem neću moći, ali u danima pred nama može se se to desiti - rekao je Izetbegović.

- Neka dolazi, pa šta. Ovo je slobodna zemlja. Јa sam u petak u Sarajevu. Јa sam spreman da pričam - odgovorio je Dodik na pitanje voditelja u emisiji Telering.

Izetbegović je pokušao danas da anestezira javnost u Srpskoj.

Ponudio je da zajedno sa srpskim poslanicima u bh parlamentu ponište Inckov zakon, a potom usvoje isti takav. Ako je i od Izetbegovića previše je.