latinica  ћирилица
13/10/2021 |  21:36 ⇒ 14/10/2021 | 09:04 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska ima legitimitet da se bori za svoje nadležnosti (VIDEO)

Pojedini predstavnici međunarodne zajednice, visoki predstavnik, kao i Ustavni sud BiH radili su u posljednjih 20 godina na štetu Republike Srpske, ali Srpska ima legitimitet da se bori za svoje nadležnosti, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gostujući u našoj emisiji Telering.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Poznato je javnosti da sam se ja sukobio sa svim visokim predstavnicima, pogotovo Pedijem Ešdaunom. Vidio sam šta je koncept, a oni su i dalje nastavili da kroje takvu politiku nizom mjera. A kada nema mogućnost da ih ostvare na bilo koji način, pojavi se Ustavni sud, gdje sjede tri stranca i dva Bošnjaka i donose sve odluke mimo Ustava - pojašnjava Dodik.

Dodik tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen što su uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka.

- U suštini lično branim ustavni poredak iako oni koji se bave propagandnim ratom nameću da ga rušim - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je Republika Srpska sve to vrijeme trpila veliku štetu, ali da je legitimisala svoje pravo da se bori za Ustav i za nadležnosti koje su dobijene Dejtonskim sporazumom.

- Teritorijalni integritet BiH nije sporan sada, ali suverentitet jeste sporan  poručio je Dodik.

On je na taj način prokomentarisao svoju izjavu "samostalnost Republike Srpske u granicima dejtonske BiH".

- U Ustavu je jasno rečeno da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Takva stvar je i sa šumama Srpske. Šume, poljoprivredna zemljišta, teritorija pripadaju srpskom narodu i onima koji ovdje žive - jasan je Dodik.

Dodik je pojasnio da u članu 3. Ustava piše da je BiH sastavljena iz dva entiteta, Republike Srpske i FBiH.

- Јoš uvijek su oni kao u nekoj prednosti, ali snaga, volja i sve instatucionalne odluke su na našoj strani - naglasio je Dodik.