latinica  ћирилица
13/10/2021 |  22:15 | Autor: SRNA

Sanaderu smanjena kazna, HDZ osuđen za "Fimi mediju"

Vrhovni sud Hrvatske je djelimično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju "Fimi medija", prema kojoj će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i firmi morati da plati 3,5 miliona kuna kazne /oko 465.400 evra/, dok je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu kazna sa osam smanjena na sedam godina zatvora.
Ivo Sanader (foto: FAH) -
Ivo Sanader (foto: FAH)

Sanader će, osim blaže kazne, državi po prasnažnoj presudi Vrhovnog suda morati da vrati 14,9 miliona kuna /oko 1,98 miliona evra/ nesrazmjere između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1,25 miliona kuna /oko 166.200 evra/ manje nego što je u prvostepenoj presudi odredio zagrebački Županijski sud.

Vrhovni sud djelimično je ukinuo prvostepenu presudu i u dijelu koji se odnosi na u međuvremenu preminulu Nevenku Јurak, vlasnicu marketinške firme "Fimi medija", po kojoj je nazvana najveća korupciona afera u hrvatskoj politici.

Ponovljeno suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je 2016, godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu nešto strožu presudu donesenu još 2013. godine.

Uz bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a, ali i te stranke koja će uz 3,5 miliona kuna kazne državi morati vratiti i 14,6 miliona kuna nepripadajuće koristi, u novembru 2020. godine nepravosnažno su u ponovljenom postupku osuđeni i Sanaderovi suoptuženici, prenosi hrvatski portal "Indeks".

Njima je Vrhovni sud potvrdio kazne, pa je bivši HDZ-ov blagajnik Mladen Barišić sada i pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, dok je prvom presudom iz 2013. godine bio osuđen na tri godine zatvora.

Blagajnica Branka Pavošević je osuđena na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca, dok je 2013. godine bila osuđena na godinu i šest mjeseci.

HDZ je osuđen na plaćanje novčane kazne od 3,5 miliona kuna i vraćanje 14,6 miliona kuna u budžet, dok je stranci u prvom suđenju izrečena novčana kazna od pet miliona kuna.

Јedino je portparol Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček, koji je u prvom postupku dobio uslovnu kaznu odlukom zagrebačkog Županijskog suda, a koju je danas potvrdio i Vrhovni sud, oslobođen optužbe.

Obrazlažući smanjenje kazne Sanaderu, Vrhovni sud je naveo da je prvostepeni sud pravilno utvrdio pojedinačne kazne, ali je pri odmjeravanju jedinstvene kazne propustio da ocijeni ozbiljne zdravstvene tegobe optuženog.

Aktuelni hrvatski premijer i lider HDZ-a Andrej Plenković rekao je da HDZ poštuje odluke hrvatskih sudova i da će postupiti po presudi Vrhovnoga suda.

- To znači da će uplatiti izrečenu kaznu, odnosno novčani iznos u državni budžet. Kao legalisti, mi prihvatamo donesenu presudu, žao nam je što nisu uvaženi svi elementi koje su naši pravni zastupnici i advokati podnijeli u žalbenom postupku - dodao je Plenković.

On je naglasio da otklanjaju bilo kakvu odgovornost aktuelnog rukovodstva stranke.