latinica  ћирилица
14/10/2021 |  08:36 ⇒ 08:39 | Autor: Agencije

Raspušten parlament Јapana pred izbore 31. oktobra

Novi japanski premijer Fumio Kišida raspustio je danas Donji dom parlamenta čime je formalno otvoren put za održavanje nacionalnih izbora 31. oktobra.

Na ovu odluku je svih 465 poslanika ustalo, tri puta uzviknulo "banzai", tradicionalni uzvik oduševljenja i radosti, i napustilo parlament, pošto je ovim činom njihov mandat prestao, a zvanična izborna kampanja za novi saziv počeće u utorak 19. oktobra.

Prema posljednjim rezultatima anketa, premijer Fumio Kišida nakon 11 dana na toj funkciji ima podršku javnosti i na putu je da ostvari cilj i zadrži većinu u Donjem domu parlamenta za svoju Liberalno-demokratsku partiju /LDP/ i njihovog koalicionog partnera stranku Komeito.

- Želim da ove izbore iskoristim i ljudima ukažem šta pokušavamo da uradimo i koji nam je cilj - rekao je Kišida.

Analitičari navode da žele da administracija izradi planove za odlučnu akciju za okončanje pandemije i obnovu privrede.

Rezultati ankete objavljene u listu "Sankej" pokazuju da oko 48 odsto ispitanih želi da administracijA Kišide najviše pažnje obrati na pandemiju, a nakon toga na ekonomski oporavak i zapošljavanje.

Posljednji izbori za Donji dom održani su 2017. godine pod bivšim premijerom Šinzom Abeom, a njegov nasljednik Suga, na funkciji se zadržao samo godinu dana, pošto je podrška vladi koju je predvodio bila oslabljena njegovim pristupom borbi sa virusom  korona i insistiranjem na održavanju Olimpijskih igara u Tokiju uprkos sve većem broju slučajeva koji su razbjesnili javnost.