latinica  ћирилица
14/10/2021 |  09:27 ⇒ 11:15 | Autor: RTRS

U Šušnjarima se peče viljamovka rakija koja će se naći i na njemačkom tržištu (VIDEO)

Јesen je stigla, a sa njom i veliki poslovi u domaćinstvima. Domaćice pripremaju zimnicu, a domaćini peku rakiju. Posjetili smo domaćina Iliju Mijatovića iz Šušnjara kod Banjaluke koji je prije nekoliko dana počeo da peče rakiju od kruške viljamovke koja će se plasirati i na njemačko tržište.
Pečenje rakije u Šušnjarima kod Banjaluke - Foto: RTRS
Pečenje rakije u Šušnjarima kod BanjalukeFoto: RTRS

Mijatović na dva hektara uzgaja krušku, šljivu i breskvu, od čega je 1,2 hektara pod kruškom. Prilikom posjete i samog ulaska u dvorište ovog domaćina osjetili smo fini miris kruškinog koma. Uz kazan zatekli smo domaćina koji već uveliko peče rakiju na tradicionalan način.

Rakiju peče samo od kruške koja je uzgojena na organski način. Ove godine imao je svog roda oko pet tona viljamovke, a četiri tone kruške kupio je od provjerenih agronoma koji takođe uzgajaju krušku na organski način.

Rakija je, ističe, prvoklasna, a savjete je dobio od najboljih stručnjaka. Ova godina, za proizvodnju kruške išla mu je na ruku jer je zahvaljujući toplom vremenu kruška slađa nego prošle godine.

Samo od zrelih krušaka može se dobiti kvalitetna viljamovka - 21 dan traje fermantacija voća i onda se može peći, kaže nam Ilija. Važo je da, nakon što se ispekla, rakija bude skladištena u rostfrajnu burad.

Njegova rakija stiže i na njemačko tržište, mada mu se to manje isplati. Bio bi zadovoljniji kada bi svoju rakiju više plasirao na domaće tržište.

Ovaj vrijedni domaćin proizvodi i viljamovku sa plodom u flaši. Sam proces nije težak. Počinje poslije cvjetanja, gdje se na izabrane grančice stavlja flaša u kojoj plod raste do zrenja. Kasnije se flaša očisti i u nju se sipa rakija koja vremenom upije u sebe aromu ploda.