latinica  ћирилица
14/10/2021 |  10:29 ⇒ 10:30 | Autor: SRNA

Tužioci obavijestili Vučića o optužnici protiv Vranja

Nadležni tužioci obavijestili su predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je podignuta optužnica protiv bivšeg visokog funkcionera Federalne uprave policije Edina Vranja za ratni zločin nad zarobljenicima u Goraždu tokom rata u BiH i da je predloženo da taj predmet bude ustupljen organima BiH.
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije (foto: D. Milenković / RAS Srbija) -
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije (foto: D. Milenković / RAS Srbija)

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv Vranja zbog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret iz oblasti djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom.

O ovome su, na sastanku koji je Vučić održao danas sa predstavnicima nadležnih tužilaca i drugih organa u Srbiji, učesnike obavijesitili republički javni tužilac i srpski tužilac za ratne zločine, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

Tužilaštvo Srbije je podiglo optužnicu protiv Vranja juče, ali je, imajući u vidu do sada ostvarenu saradnju sa nadležnim organima BiH i potrebu da se ona unaprijedi, podnijelo prijedlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina BiH, navodi se u saopštenju.

Vučić je razgovarao danas sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom, državnim sekretarom Ministarstva pravde Bojanom Šćepanović, republičkim javnim tužiocem Zagorkom Dolovac i tužiocem za ratne zločine Snežanom Stanojković o međunarodnoj saradnji, a naročito o unapređenju postojeće saradnje sa nadležnim organima BiH.

Bilo je riječi o procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca na teritorijama Srbije i BiH, u skladu sa odredbama sporazuma o regionalnoj saradnji između Srbije i BiH, Ugovoru o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, kao i o Zakonu o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima baziranom na konvenciji Savjeta Evrope o ovoj vrsti međunarodno-pravne saradnje iz 1959. godine.

Јedan od zaključaka sastanka je i neophodnost osnaživanja regionalne saradnje generalnih javnih tužilaštava u okviru koje će i specijalizovani dijelovi tužilačkog sistema ostvariti uspješnu saradnju, naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će u tom smislu sutra u Beogradu biti održan sastanak republičkog javnog tužioca i tužioca Srbije za ratne zločine sa glavnim tužiocem BiH Gordanom Tadić, kako bi se postigao dogovor o preduzimanju koraka radi organizovanja regionalne tužilačke konferencije u skorijem periodu.

Tužilaštvo Srbije tereti Vranja da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Vranj je 12. septembra uhapšen na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH, na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.