latinica  ћирилица
14/10/2021 |  10:49 ⇒ 10:52 | Autor: SRNA

Promocija monografije slikara Milivoja Unkovića večeras u Banjaluci (VIDEO)

Monografija akademskog slikara Milivoja Unkovića, kojom će biti obilježeno 60 godina njegovog stvaralačkog rada, biće promovisana danas u Banjaluci.
Monografija "Unković" (Foto: anurs.org) -
Monografija "Unković" (Foto: anurs.org)

Promocija je zakazana za 19.00 časova u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, najavljeno je iz ove ustanove.

Izdavač Monografije je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, a pokrovitelji predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i generalni direktor "Grave" osiguranja Veselin Petković.

Monografija ima 386 strana sa 254 reprodukcije djela, a ovo luksuzno izdanje obuhvata 254 reprodukcijska djela na 386 strana, koje prate tekstovi na srpskom i engleskom jeziku.

O djelu Milivoja Unkovića pisali su ugledni istoričari umjetnosti, kritičari, pisci i javne ličnosti iz oblasti kulture Đorđe Kadijević, Svetlana Rakić, Marion Feld, Milovan Vitezović, Balša Rajčević, Predrag Lazarević, Zoran Pavlović, Branka Peršić i Ranko Popović.

Kroz Unkovićevu životnu i stvaralačku biografiju reflektuje se sva dramaturgija dešavanja na srpskom egzistencijalnom prostoru, uspravno je dijelio sudbinu svoga naroda, pa i skoro sva njegova djela jesu neki unutrašnji emocionalni zapisi, doživljenih i preživljenih univerzalnih ljudskih sudbina, navodi se u saopštenju.

Kompozicioni sadržaj monografije grafički je oblikovan, tekstualno i reprodukcijama djela, prema vremenskom procesu nastajanja i prezentovane u okviru četiri cjeline: crteži, grafike, slikarstvo i skulptura.

Cjelokupnom sadržaju ove monografije dat je prioritet djelima, izložbama, biografskim i autorskim tekstovima koji definišu ključne životne raskrsnice sa kojih se kretalo prema mjestima ne planiranog boravka i samoj strukturi umjetničkog stvaralaštva, naveli su iz Akademije nauka i umjetnosti.

U saopštenju se dodaje da se u tehničkom smislu nije težilo pretjeranom obimu, redukovalo se maksimalno na svim nivoima i tražio najracionalniji oblik prezentacije stvaralačkog i životnog sadržaja Milivoja Unkovića.

O publikaciji će govoriti Đorđe Kadijević, Dragan Davidović i Ranko Popović, a prisutnima će se obratiti i autor Milivoje Unković.