latinica  ћирилица
14/10/2021 |  10:57 ⇒ 11:13 | Autor: SRNA

Proslavljena slava crkve i opštine Srebrenica

Današnji pravoslavni praznik Pokrov Presvete Bogorodice proslavili su istoimeni hram i opština Srebrenica.
Litija ulicama Srebrnice - Foto: SRNA
Litija ulicama SrebrniceFoto: SRNA

Nakon Svete liturgije, litija sa više stotina vjernika sa crkvenim barjacima i ikonama prošla je ulicama ove varošice.

Nakon toga je uslijedio obred lomljenja crkvenog slavskog kolača, a zatim i slavskog hljeba opštine Srebrenica, koja slavi Pokrov Presvete Bogorodice.

Opštinski slavski hljeb pripremili su Srbi zaposleni u lokalnoj upravi, čime su nastavili tradiciju obilježavanja opštinske slave.

Po završetku vjerskog obreda priređen je kulturno-umjetnički program.

Od 1995. do 1999. godine Pokrov Presvete Bogorodice zvanično je proslavljan i kao krsna slava opštine Srebrenica.

Nakon uspostavljanja dvoetničke lokalne vlasti u ovoj opštini, 1999. godine, Srbi zaposleni u opštinskoj administraciji nastavili su tradiciju i opštinsku slavu obilježavaju u ovdašnjem hramu.

Nakon bogosluženja, obred lomljenja slavskih kolača, litije i kulturnog programa, priređen je svečani ručak za sve prisutne.

Crkva u Srebrenici u ratu je oskrnavljena, opljačkana i zapaljena i nakon rata djelimično je obnovljena i ponovo osveštana 2003.godine, kada je obilježena i stogodišnjica njenog postojanja. U posljednjih pet godina crkva je u cijelosti obnovljena, a u toku su pripreme za izgradnju novog parohijskog doma i proširenje crkvene porte.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić čestitao je sveštenstvu i vjernicima današnji praznik i poželio da se Srbi u miru i radosti uvijek okupljaju oko ovog svetog hrama i sa vjerom u Boga proslavljaju svoje praznike.

Pokrov Presvete Bogorodice danas proslavlja i istoimeni manastir u selu Karno u srebreničkoj opštini.