latinica  ћирилица
14/10/2021 |  11:32 ⇒ 11:48 | Autor: SRNA

Kokot: U Srpskoj oko 2.500 vlasnica i rukovodilaca u privrednim društvima

U Republici Srpskoj postoji oko 2.500 vlasnica i rukovodilaca u privrednim društvima, rekla je generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot pred otvaranje Drugog sajma preduzetništva, koji se održava u Bijeljini.
Dragana Kokot - Foto: SRNA
Dragana KokotFoto: SRNA

Kokotova je pojasnila da su to podaci iz baze finansijskih izvještaja i Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge.

- Nažalost, mi ne obuhvatamo tu evidenciju samostalnih privrednika, kojih u Srpskoj ima oko 20.000 - sigurno je i tu neki procenat žena vlasnica. Žene se u samostalnom biznisu odlučuju za samostalno preduzetništvo kao najjednostavniji i najlakši vid poslovanja, bar u početnim koracima - rekla je Kokotova novinarima.

Kokotova je istakla da su trgovina i usluge, turizam i konsultantske usluge najčešći sektori u kojima se žene odlučuju za samostalno poslovanje, ali ih ima i u IT kompanijama, preduzećima koja se bave rješenjima za pametne gradove, metalskoj industriji, u rudarskoj oblasti - geološkim istraživanjima.

Ona je napomenula da se Sajam preduzetništva žena u Republici Srpskoj održava svake dvije godine, dok Konferencija preduzetništva obuhvata više edukativnih događaja, među kojima je i panel-diskusija o digitalizaciji i inovaciji, kao tema koja se nametnula kao bitna u poslovanju.

- Komora podržava privredu u procesima digitalne transformacije, tako što je osnovala Centar za digitalnu transformaciju. Kroz različite projekte pružamo podršku malim i srednjim preduzećima da optimizuju i unaprijede svoje poslovanje kroz nabavku moderne opreme i novih tehnologija, softvera za upravljanje poslovnim procesima - navela je Kokotova.

Kokotova je istakla da Komora kroz te aktivnosti podržava preduzetnice, te navela da će danas na panelu biti preduzetnice koje su dio tog programa, a govoriće o svojim iskustvima i onome što im je značajno sa aspekta digitalizacije i transformacije i inovativnih rješenja u poslovanju.

- Na Sajmu izlaže 31 preduzetnica, dok je za Konferenciju prijavljeno više od 100 učesnika - dodala je Kokotova.

Slađana Babić, direktor "Blicneta" iz Banjaluke, internet kompanije koja je dala doprinos unapređenju digitalne transformacije na tržištu BiH, rekla je da edukuju žene o tome kako mogu da svoje poslovanje unaprijede putem digitalne transformacije.

- Kroz naše iskustvo smatramo da možemo dati svoj doprinos da preduzetnice riješe svoje probleme i prate svjetske trendove. Ovakve konferencije doprinose unapređenju procesa transformacije u smislu dizanja svijesti o potrebi takvih dešavanja - napomenula je Babićeva.

Ona je ukazala da IT kompanije imaju obavezu da učestvuju u toj transformaciji i daju doprinos širem privrednom sektoru.

- Kompanija Blicnet je, sa svojim matičnim društvom M:telom, pionir u razvoju pametnih rješenja za gradove, koji su budućnost lokalnih zajednica i treba da građanima olakšaju život - istakla je Babićeva.

Četvrta konferencija i Drugi sajam preduzetništva u Republici Srpskoj održavaju se danas u Bijeljini u organizaciji Privredne komore i Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, uz podršku DŽender centra Vlade Srpske i projekta FIGAP dva.