latinica  ћирилица
14/10/2021 |  12:06 ⇒ 12:13 | Autor: RTRS

Osumnjičeni za napad u Norveškoj nedavno prešao na islam

Za sinoćnji napad lukom i strijelom u norveškom gradu Kongsbergu, u kojem je ubijeno pet ljudi, osumnjičen je 37-godišnji stanovnik tog mjesta, koji je nedavno prešao na islam. Јoš dvije osobe, među njima i policajac, ranjene su u napadima koji su se dogodili na različitim lokacijama u Kongsbergu, gradu udaljenom 68 kilometara od Osla.
Napad strijelama u Norveškoj (Foto:NewsBeezer) -
Napad strijelama u Norveškoj (Foto:NewsBeezer)

Policija je već bila zabrinuta zbog znakova njegove radikalizacije, saopštio je regionalni načelnik policije.

Osumnjičeni je uhapšen i prebačen u pritvor u obližnji grad Dramen. Norveški mediji su prenijeli izjavu njegovog advokata da sarađuje sa policijom. Vlasti u Oslu su saopštile da razmatraju da li se radi o terorističkom napadu.

- Mnogo toga još ne znamo. Prerano je govoriti bilo šta o motivima, ali policija razmatra da li se radi o terorističkom aktu. Počinilac je izvršio stravična djela i razumijem da se mnogi plaše. Stoga je važno naglasiti da policija kontroliše situaciju - izjavila je premijerka Norveške Erna Solberg.

Šef policije Ovind Aes ističe da je osumnjičeni djelovao sam.

-  Prirodno je da se zapitamo nije li ovo teroristički napad. Međutim, još ga nismo ispitali tako da ne mogu da kažem ništa sa sigurnošću, niti bih donosio zaključke - dodao je.

Osim petoro ljudi koji su podlegli povredama, osumnjičeni je ranio još nekoliko prolaznika od kojih je dvoje na intenzivnoj njezi, uključujući i policajca van dužnosti koji se našao na licu mjesta.

- Ovaj napad je velika tragedija. Gradske vlasti su organizovale psihološku pomoć za sve one koji su doživjeli i preživjeli napad, kao i za porodice žrtava - rekla je gradonačelnica Kongsberga Keri En Sand.

Napadi su trajali više od pola sata na širem području Kongsberga, gradića u kojem živi 28. 000 ljudi. Uprava policije je saopštila da je naredila službenicima širom zemlje da nose vatreno oružje, pošto norveška policija obično nije naoružana.

Ovo je najsmrtonosniji napad u Norveškoj od 2011. godine, kada je Anders Bering Brejvik ubio 77 ljudi.