latinica  ћирилица
14/10/2021 |  12:23 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

"Zlatna vila": Odigrana predstava Satiričnog kazališta "Kerempuh" (VIDEO)

Na 15. Međunarodnom festivalu pozorišta "Zlatna vila" u Prijedoru je odigrana treća predstava iz takmičarskog programa: "Bilježnica Robija K" Satiričnog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, u režiji Marine Pejnović, prema tekstu Viktora Ivančića.
Predstava "Bilježnica Robija K" Satiričnog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba (Foto: kazalistekerempuh.hr) -
Predstava "Bilježnica Robija K" Satiričnog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba (Foto: kazalistekerempuh.hr)

"Bilježnica Robija K" je predstava brzog tempa, koja na groteskan i duhovit način govori o apsurdima hrvatskog društva, politike i tumačenja istorije. Nastala je na čuvenim satiričnim kolumnama splitskog pisca i novinara Viktora Ivančića.

Glumica Linda Begonja oduševljena je kako je publika reagovala na predstavu.

- Bila sam čak malo i šokirana koliko ljudi dobro razumiju tematiku predstave, ali dobro to je sve u suštini ista istorija, jer se Viktor Ivančić bavio raspadom Јugoslavije - dodaje Begonja.

Robi K. je devetogodišnji dječak, koji, postavljajući dječija, zdravorazumska pitanja, otkriva nelogičnosti hrvatskog društva, ali i šire regije.

- Teške istorijske teme, pogotovo rata, o agresoru i žrtvi, prebacivanju krivnje, se na ovim prostorima nikada neće zatvoriti. S druge strane, ovo djelo je ipak satira - ističe glumica.

Večeras će u Prijedoru biti odigrana predstava iz revijalnog programa, "Lijevo, desno, glumac" Zijaha Sokolovića.

Medijski pokrovitelj Festivala "Zlatna vila" je Radio-televizija Republike Srpske.