latinica  ћирилица
14/10/2021 |  13:50 ⇒ 13:54 | Autor: SRNA

Vučić: Ustupanje predmeta protiv državljana BiH čin prijateljstva

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je inicijativa Srbije da BiH ustupi predmete protiv državljana BiH za ratne zločine, jednostrani čin prijateljstva i poruka mira i saradnje, te da u vezi sa tim u Srbiji više ne postoje tajne optužnice.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

- To je naša jednostrana inicijativa. Naši tužioci razgovaraće sa tužiocima iz BiH, ali mi želimo da pošaljemo poruku mira i saradnje ljudima u BiH, prije svega Bošnjacima i pojedinim Hrvatima - rekao je Vučić novinarima u Pančevu.

On je rekao da ima više tih predmeta u krivičnim prijavama, ne u optužnicama.

Vučić je rekao da je predmet protiv bivšeg ratnog istražioca iz Goražda Edina Vranja sada u formi optužnice i da je Srbija spremna da ga "prepusti bosanskohercegovačkom tužilaštvu i pravosuđu da oni odlučuju".

- Ništa ne tražimo od njih. To je naš jednostrani akt, jednostrani čin prijateljstva. Činjenica je da će poslije ovog svi ljudi iz BiH moći da ulaze na teritoriju Srbije bez brige da će biti zadržani - naveo je Vučić.

On je istakao da ne postoje više tajne optužnice.

- Kod nas nisu ni postojale, niti postoje krivične prijave za koje neko neće da zna, jer smo ih u potpunosti prepustili nekom drugom - rekao je Vučić.

On je ocijenio da je to važna karika u razvoju prijateljstva u cijelom regionu.

- Da li će oni odgovoriti istim mjerama ili ne? Možda hoće, a i ako neće, nije važno. Važno je da mi pokažemo svoju dobru volju i dobar odnos prema Bošnjacima, prije svega. Ako to budu umjeli da cijene - dobro, ako ne budu - opet ništa - rekao je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je ranije danas da se 26 državljana BiH nalazi na optužnicama pravosudnih organa u Srbiji zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima i da je Srbija spremna da te predmete ustupi pravosudnim organima BiH, koje će "imati priliku da pokažu kako izgleda njihova pravda i da li će neko biti i osuđen".